België dendert door in de kwalificatiereeks en is bijna zeker van deelname aan het EK van volgend jaar. De ploeg van Roberto Martínez versloeg maandag zonder moeite 'concurrent' Schotland en Kevin De Bruyne maakte zijn naam als Koning Assist opnieuw waar.

Schotland
0 - 4
België
België

De Bruyne was dit seizoen in alle vier de competitiewedstrijden van Manchester City goed voor minstens één assist en maandag had hij na 32 minuten in het op papier lastige uitduel van België bij Schotland al een assisthattrick op zijn naam staan. De eerste goal die De Bruyne voorbereidde werd gemaakt door Romelu Lukaku. België kwam er na een weggewerkte vrije trap van Schotland razendsnel uit en na een simpel passje opzij van De Bruyne opende Lukaku de score. De spits heeft nu negen keer gescoord in zijn laatste zeven interlands.

Thomas Vermaelen tikte na een scherpe voorzet van De Bruyne de 0-2 binnen en Toby Alderweireld was met een kopbal uit een hoekschop van De Bruyne goed voor de 0-3. Tussen de eerste en de derde assist van De Bruyne zaten slechts 23 minuten en voor Schotland, dat nog vol goede moed aan het kwalificatieduel was begonnen, werd het zo een zeer vervelende avond. De thuisploeg probeerde het nog wel, maar het echte geloof in een comeback ontbrak. België speelde de wedstrijd geconcentreerd uit en uitblinker De Bruyne bekroonde zijn geweldige optreden acht minuten voor tijd met het slotakkoord: 0-4.

Na zes kwalificatiewedstrijden is België nog altijd zonder misstap. Ook Spanje (in Groep F) en Italië (Groep J) staan na zes duels op de maximale score en zijn hard op weg naar het eindtoernooi van volgend jaar.

Rusland
Rusland
1 - 0
Kazachstan
Kazachstan

De kans is levensgroot dat Rusland met België meegaat uit Groep I naar het EK. De ploeg van Stanislav Cherchesov was in eigen huis heer en meester tegen Kazachstan, maar door veel gemiste kansen dreigde puntenverlies. Vlak voor tijd kwam toch nog alles goed voor de Russen: Mario Fernandes kopte uit een vrije trap van Aleksandr Golovin het winnende doelpunt binnen. Rusland heeft nu acht punten meer dan nummer drie Kazachstan en mag die marge niet meer uit handen geven.

Oostenrijk

De verschillen in de top van de ranglijst van Groep G zijn klein en Polen behoudt de beste papieren om het EK te bereiken. De ploeg van Jerzy Brzeczek sloeg een aanval van Oostenrijk af en blijft zo bovenaan staan in de poule. De grootste kans van de doelpuntloze wedstrijd was al in de tiende minuut voor Marko Arnautovic, wiens kopbal tegen de paal belandde. Oostenrijk bleef ook hierna de gevaarlijkste ploeg, maar slaagde er dus niet in om de koppositie in de groep over te nemen van Polen.

Slovenië
Slovenië
3 - 2
Israël
Israël

Slovenië is door een late zege op Israël, waar Vitesse-aanwinst Eli Dasa van begin tot eind meedeed, opgeklommen naar de tweede plaats in de poule. De wedstrijd leek net als Polen - Oostenrijk op een gelijkspel af te stevenen, maar in blessuretijd maakte Benjamin Verbic toch nog de 3-2. Hij had in de eerste helft ook al de score geopend en werd met twee doelpunten dus de man van de avond.