België gaat voor primeur tegen Italië, kwartfinale 'cruciale ronde' voor Spanje

Reacties

Het EK gaat na twee rustdagen weer verder voor de landen die het tot de kwartfinale hebben geschopt. Vrijdag staan Zwitserland – Spanje en de kraker België – Italië op de agenda.

België gaat voor primeur tegen Italië, kwartfinale 'cruciale ronde' voor Spanje

Nog acht landen mogen dromen van de EK-titel. Het doek voor Nederland viel zondag tegen Tsjechië, dat nu zaterdag in actie komt tegen Denemarken. Ook favorieten Duitsland, Frankrijk en Portugal vonden hun Waterloo in de achtste finale. Op vrijdag en zaterdag strijden de overgebleven landen om vier plekken in de halve finale van het EK.

De volgende uitzending
Er is vrijdag geen VI EK Live, we blikken zaterdag terug op de eerste wedstrijden in de kwartfinale.  Op zondag keert Johan Derksen terug bij Voetbal International. De voormalige hoofdredacteur was in totaal 38 jaar in dienst en zal zondag ongetwijfeld zijn ongezouten mening geven over de kwartfinales en de wedstrijden in de halve eindstrijd. Zal het ook nog even over Oranje en de vertrokken bondscoach Frank de Boer gaan?

Ook op 6, 7, 8, 11 en 12 juli is er een VI EK Live. De talkshow wordt vanaf 10.00 uur live uitgezonden op het YouTube-kanaal van Voetbal International, dat 130.000 abonnees telt en maandelijks ruim twee miljoen kijkers trekt. Ook is de show live te volgen via de app en (mobiele) website van VI.

Het spoorboekje van vrijdag 2 juli

Zwitserland
Zwitserland
ns
1 - 1
Spanje
Spanje

• Het is de eerste keer dat Zwitserland en Spanje elkaar treffen op een EK. Op een WK ontstond dit affiche al drie keer eerder, voor het laatst in 2010. Spanje won dat jaar het mondiale eindtoernooi, maar ging verrassend genoeg in de eerste groepswedstrijd onderuit tegen Zwitserland. Dit was ook meteen de enige overwinning op Spanje in de Zwitserse voetbalhistorie.

• Zwitserland moet het tegen Spanje stellen zonder aanvoerder en sterkhouder Granit Xhaka. De middenvelder ontving in de vorige ronde zijn tweede gele kaart van het toernooi, wat hem op automatisch op een schorsing kwam te staan. Bij Spanje is geen enkele speler geschorst. Pas na de kwartfinale worden eerdere kaarten kwijtgescholden.

• Spanje weet waar het aan toe is als de wedstrijd tegen Zwitserland gewonnen wordt. Het land is namelijk foutloos op het EK als de kwartfinale eenmaal is overleefd. Drie keer won Spanje in het verleden de kwartfinale op het EK, driemaal (1964, 2008, 2012) werd de trofee ook daadwerkelijk gewonnen. Tegenover de drie successen staan wel vijf nederlagen in de kwartfinale. Voor Zwitserland is het pas de eerste keer dat het land in de kwartfinale van het EK staat.

• Vier spelers van Zwitserland hebben geen goed gevoel overgehouden aan duels met Spaanse internationals. Borussia Mönchengladbach werd afgelopen seizoen door Manchester City uitgeschakeld in de Champions League. Rodri, Aymeric Laporte en Ferrán Torres zegevierden toen over Yann Sommer, Nico Elvedi, Denis Zakaria en Breel Embolo.

België
België
1 - 2
Italië
Italië

België won nog nooit van Italië op een eindtoernooi, maar de nederlagen of remises leidden nooit rechtstreeks tot uitschakeling op een EK. Vier keer stonden de Europese grootmachten tegenover elkaar, elke wedstrijd vond plaats tijdens de groepsfase. Op het EK van 1980 hield België een punt over aan de ontmoeting met Italië, in 2000, 2016 (EK) en 1954 (WK) verloren de Belgen.

• Beide landen zullen met weinig plezier terugdenken aan het vorige EK. Zowel België als Italië werd in 2016 uitgeschakeld in de kwartfinale. België verloor verrassend van Wales, Italië moest tegen Duitsland pas na penalty's het hoofd buigen. Leonardo Bonucci miste toentertijd een strafschop, de ervaren verdediger is er ook dit EK bij.

• België en Italië hebben geen last van schorsingen in deze wedstrijd, maar er wordt wel gekeken naar de ziekenboegen. Vooral bij België is het de vraag of twee belangrijke spelers mee kunnen doen. Kevin De Bruyne en Eden Hazard misten de afsluitende training voor het duel in München. Bij Italië lijkt Giorgio Chiellini juist op de weg terug.

• Bondscoaches Roberto Mancini (Italië) en Roberto Martínez (België) delen niet alleen dezelfde voornaam, ze delen ook een bijzonder moment in de FA Cup-historie. In 2013 stonden Manchester City en Wigan Athletic tegenover elkaar in de eindstrijd van het Engelse bekertoernooi. Mancini was de coach van de Engelse grootmacht, Martínez stond aan het roer van Wigan. Op dat moment was Wigan al zo goed als zeker gedegradeerd uit de Premier League, maar de finale won de club verrassend met 0-1.

{"title":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","titleMobile":"Actie: 50x je inzet voor winst van Oranje tegen Polen!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:b038471f-73bd-4ee0-96c4-490369bb9214","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+).","textMobile":"Wint Nederland zijn eerste poulewedstrijd? TOTO pakt uit met een welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.