Met dank aan de (in de nationale ploeg) niet te stoppen Romelu Lukaku heeft België de perfecte score in de EK-kwalificatiereeks in stand gehouden. Terwijl Frankrijk in en tegen Andorra een makkelijke avond had, ontsnapte Italië in eigen huis in de slotfase aan pijnlijk puntenverlies tegen Bosnië-Herzegovina.

Andorra
0 - 4
Frankrijk
Frankrijk

Frankrijk heeft gedaan wat het, zeker na de dramatische vertoning van afgelopen weekend, moest doen. De wereldkampioen maakte afgelopen zaterdag in Konya namelijk een bijzonder slechte beurt door bij Turkije volkomen kansloos met 2-0 te verliezen. Zoals verwacht kenden de mannen van bondscoach Didier Deschamps dinsdag uiteindelijk geen enkele moeite met het dwergstaatje.

Al vroeg in de wedstrijd werd Kylian Mbappé diep gestuurd, het stiftje waarmee hij voor 0-1 zorgde was bijzonder fraai. Andorra hield het daarna tot de 30ste minuut droog, maar Sevilla-spits Wissam Ben Yedder (die op het laatste moment mocht opdraven omdat Kingsley Coman geblesseerd afhaakte) verdubbelde de voorsprong. Met een kunstige halve omhaal was Florian Thauvin goed voor de ruststand.

In de tweede helft deed Frankrijk het een stuk rustiger aan. Kurt Zouma frommelde een corner van dichtbij binnen voor 0-4, meer leed bleef Andorra bespaard.

IJsland
IJsland
2 - 1
Turkije
Turkije

De clash tussen IJsland en het tot dinsdag nog foutloze Turkije was op voorhand al een verhit potje. De Turken waren namelijk woest nadat spelers en staf bij aankomst drieënhalf uur hadden moeten wachten op de paspoortcontrole op het vliegveld van Keflavík. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken noemde de behandeling zelfs 'onacceptabel'.

Sportieve wraak kwam er in Reykjavik niet. Uit een indraaiende vrije trap van ex-AZ'er Johann Berg Gudmundsson knikte Ragnar Sigurdsson al na twintig minuten van dichtbij de 1-0 binnen. Tien minuten later werd het zelfs 2-0, weer was verdediger Sigurdsson de doelpuntenmaker. Na een doorgekopte corner van zijn naamgenoot Gylfi Sigurdsson kon hij bij de tweede paal wederom met het hoofd afronden.

De spanning keerde terug toen Dorukhan Toköz (ook al met een kopgoal) nog voor de pauze de aansluitingstreffer liet aantekenen, maar verder dan dat kwam Turkije in een doelpuntloze tweede helft niet meer.

Schotland

Voor België is er geen enkel vuiltje aan de lucht, want ook het vierde EK-kwalificatieduel werd winnend afgesloten. Dat ging relatief eenvoudig, al vond de thuisploeg pas op slag van rust een gaatje in de Schotse verdediging. De kersverse Real Madrid-aanwinst Eden Hazard hield de bal op de achterlijn binnen en vond Romelu Lukaku met een afgementen voorzet, de spits rondde met het hoofd af.

In de 57ste minuut was de wedstrijd vervolgens beslist. Kevin de Bruyne zag zijn lage schot nog gestopt worden, maar Lukaku schoot de rebound binnen. Het was voor de spits van Manchester United zijn 48ste interlandgoal en de 25ste in zijn laatste 21 (!) optredens voor de nationale ploeg. Met die dubbelslag zorgde hij er dus voor dat België onbedreigd richting het EK lijkt te gaan. Het slotakkoord was voor De Bruyne: 3-0.

Rusland
Rusland
1 - 0
Cyprus
Cyprus

Achter de Rode Duivels wordt het langzaam maar zeker duidelijk dat Rusland de beste papieren heeft voor het tweede rechtstreekse EK-ticket. De thuisploeg had tegen Cyprus de pech dat goals van Artem Dzyuba en Roman Zobnin in het eerste halfuur werden afgekeurd, maar de treffer van Aleksei Ionov werd een paar minuten voor de pauze wél goedgekeurd. Bij 1-0 bleef het ook, waardoor Rusland in het spoor van België blijft.

Bosnië-Herzegovina

La Squadra Azzurra had na drie wedstrijden de perfecte score, iets waar dinsdag ook in het vierde duel geen verandering in kwam. Makkelijk ging dat echter niet. Edin Dzeko gaf de bal al in de eerste helft goed mee aan Edin Visca, maar laatstgenoemde schoot hard naast. Dat waarschuwingsschot schudde Italië nog niet wakker, want niet veel later werd het alsnog 0-1. Na een harde, lage voorzet van Visca kon Dzeko van dichtbij simpel raak tikken.

Direct na na rust bleek Italië een stuk beter bij de les. Met een absolute wereldgoal zorgde Lorenzo Insigne voor de gelijkmaker: hij volleerde een corner van Federico Bernardeschi van afstand prachtig binnen. Toch duurde het tot de slotfase voordat de Italianen de drie punten pakten. Op aangeven van Insigne schoot Marco Verratti in de 86ste de winnende 2-1 in de lange hoek.