Slowakije heeft dinsdagavond goede zaken gedaan in de EK-kwalificatiecyclus. Op bezoek bij Azerbeidzjan werd een overtuigende en ruime zege geboekt, in een duel vol hoogtepunten.

Azerbeidzjan
1 - 5
Slowakije
Slowakije

In Groep E van de EK-kwalificatiereeks was Slowakije begonnen met een zege op Hongarije en een nederlaag bij Wales. Om gelijke tred te houden met die twee ploegen en poulefavoriet Kroatië was een zege bij het nog puntloze Azerbeidzjan broodnodig. Een vroeg doelpunt van middenvelder Stanislav Lobotka (die in 2013/14 voor Jong Ajax speelde) betekende in dat opzicht een uitstekende start van dat belangrijke duel: 0-1.

In het restant van de eerste helft onpopte de wedstrijd zich daarna tot een waar voetbalfeest, met drie schitterende doelpunten in drie minuten tijd als kersen op de taart. Tussen de 27ste en 30ste minuut was het namelijk volop smullen voor de toeschouwers in Baku. Dat begon met een vrije trap van Slowakije-middenvelder Juraj Kucka, die de bal van zo'n 25 meter afstand snoeihard in de bovenhoek joeg.

Nauwelijks een minuut later was het aan de overkant de beurt aan Ramil Seydayev. De aanvaller van Azerbeidzjan trok vanaf de linkerflank naar binnen en schilderde de bal met rechts heerlijk in de kruising. Door die goal leek het weer spannend te worden, maar daar stak Marek Hamsik vrijwel direct daarna alweer een stokje voor. Hij besloot om van net buiten het strafschopgebied met links uit te halen, ook deze poging verdween hard en hoog achter de doelman.

Tot de rust deden beide ploegen het vervolgens rustig aan, maar tien minuten ná die pauze kon er weer wat gevierd worden. Hamsik stond aan het eind van een soepele aanval, na een lage voorzet van Denis Vavro kon hij de 1-4 binnenschieten. De eindstand was vervolgens bepaald door weer een pareltje. Na een inspeelpass van Kucka legde Ondrej Duda de bal met zijn hak precies klaar voor Dávid Hancko, die koel bleef: 1-5.

Later op de dinsdagavond staat in Groep E nog Hongarije - Wales op het programma, Kroatië komt (vanwege het oneven aantal landen in de poule) niet in actie. Dat land speelt vriendschappelijk tegen Tunesië.