Beenhakker: 'zorgelijke situatie Ajax'

Leo Beenhakker is zich als technisch directeur van Ajax bewust van de ernst van de situatie in Amsterdam. Het gespeculeer over het ontslag van trainer Co Adriaanse is dan ook onvermijdelijk, meent Beenhakker.

Beenhakker: 'zorgelijke situatie Ajax'

Eén overwinning in de laatste zeven wedstrijden is gewoonweg te weinig. Zeker voor een club met de ambities van Ajax. Logisch dat de achterban zich nadrukkelijk roert en een zondebok zoekt voor het matige presteren. Adriaanse, die met zijn rechtlijnigheid nooit de gunst van het publiek heeft geprobeerd te winnen, lijkt het slachtoffer te worden.

Maar wat vindt het bestuur van Ajax? 'Co Adriaanse is nog steeds trainer van Ajax. Het is geen kwestie van vertrouwen, het gaat erom of er nog een werkbare situatie is. Verder heb ik geen behoefte om daar nader op in te gaan', verduidelijkte Beenhakker tegenover Voetbal International.

Maar dat Adriaanse volgens de geldende voetbalwetten onder druk staat, is voor Beenhakker niet meer dan logisch. 'Het gaat in het voetbal om de mechanismen. En elke trainer die niet voldoet aan het verwachtingspatroon, krijgt problemen. Toen ik in 1986 bij Real Madrid begon, vertelde de president me dat hij mij nooit zou ontslaan. Maar als er mensen vier weken lang met witte zakdoekjes lopen te zwaaien, kan ik het niet tegenhouden, voegde hij daaraan toe. Zo werkt het ook bij Ajax', constateerde Beenhakker.

Het behalen van resultaten is de enige manier om de druk weg te nemen. 'In mijn ogen is het een illusie om te denken dat je de werking van het mechanisme kunt stoppen zonder resultaten. Winnen is de enige manier.' De opdracht voor Adriaanse en Ajax tegen FC Twente is duidelijk.

Bekijk hier al onze video's