Bedroevend PSV krijgt enorm pak slaag van bevrijd Willem II

PSV mag zich nog niet rijk rekenen in de strijd om de landstitel. De koploper van de Eredivisie kreeg zaterdagavond een pak slaag van Willem II (5-0) en geeft Ajax daarmee de kans om de achterstand zondag te verkleinen tot zeven punten. Ajax moet dan wel zien te winnen van SC Heerenveen.

PSV was eerder dit seizoen in eigen huis met 4-0 te sterk voor Willem II; in Tilburg waren de rollen compleet omgedraaid. De Tricolores traden voor het eerst aan zonder de deze week opgestapte hoofdtrainer Erwin van de Looi en maakten een bijzonder frisse indruk. Ben Rienstra was de uitblinker aan de kant van Willem II en kreeg na een klein kwartier de eerste grote kans. De middenvelder schoot van dichtbij recht op PSV-doelman Jeroen Zoet.

Het eerste gevaar van de bezoekers kwam van Luuk de Jong, die net als vorige week zijn geluk beproefde met een omhaal. Waar hij tegen FC Utrecht nog trefzeker was, ging zijn (overigens nog fraaiere) poging ditmaal over. Kort na het hoogstandje van De Jong kwam Willem II op voorsprong. Marco van Ginkel liet Rienstra lopen en de middenvelder schoot de bal onder druk van Santiago Arias door de benen van Zoet.

PSV moest aan de bak en De Jong meende vijf minuten voor rust een strafschop te verdienen. De bal ging echter niet op de stip en De Jong werd met een gele kaart bestraft voor zijn felle protesten. Gastón Pereiro kreeg kort voor rust de beste kans van de eerste helft op de gelijkmaker, maar zijn inzet werd geweldig gekeerd door Mattijs Branderhorst. Uit de hoekschop die volgde kopte Pereiro net over en dus ging Willem II met een goed gevoel de rust in.

Mattijs Branderhorst moest zich laten vervangen door Timon Wellenreuther.

Een domper voor de thuisploeg was wel het uitvallen van Branderhorst. De keeper kon na rust niet verder en moest zich laten vervangen door Timon Wellenreuther. Deze doelman werd opvallend weinig getest door een zeer zwak spelend PSV, dat in het eerste kwartier van de tweede helft niet tot uitgespeelde mogelijkheden kwam. Willem II hield eenvoudig stand en Fernando Lewis raakte met een hard schot de paal, voordat Fran Sol er na balverlies van Pereiro 2-0 van maakte.

Phillip Cocu besloot direct in te grijpen en bracht Mauro Júnior in de ploeg voor Arias. De Braziliaan kon het tij echter niet keren: de schade voor PSV werd zelfs nog groter, toen Derrick Luckassen de bal in zijn eigen strafschopgebied tegen zich aan geschoten kreeg en Willem II een gemakkelijk gegeven penalty kreeg. Sol benutte het buitenkansje en beëindigde met de 3-0 de hoop van PSV op een comeback. Rienstra maakte er met zijn tweede van de avond 4-0 van.

Daarmee was de koek nog niet op. Kort voor het einde veroorzaakte Luckassen weer een strafschop en nu kreeg de verdediger van PSV ook zijn tweede gele kaart van scheidsrechter Björn Kuipers. Sol was opnieuw trefzeker vanaf elf meter en maakte de afstraffing voor PSV compleet: 5-0. Dit is veruit de grootste overwinning van Willem II in dit seizoen. De ploeg van interim-trainer Reinier Robbemond heeft nu 26 punten: evenveel als FC Groningen.

Voor PSV betekent de afstraffing in Tilburg de grootste competitienederlaag sinds 22 november 1964 (!), toen het met 5-0 verloor van Ajax. Cocu heeft nu de taak om zijn spelers weer op te lappen: volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo.