Bayern-keeper Neuer steevast in de fout tegen Gladbach

Reacties

De vijftiende speelronde in de Bundesliga gaat vrijdag om 20.30 uur van start. Vincent Okker, voor Voetbal International volger van de buitenlandse competities, blikt vooruit.

Bayern-keeper Neuer steevast in de fout tegen Gladbach

Voor de kenners gaat Manuel Neuer al jaren door het leven als een van de beste doelmannen ter wereld. De held van de Duitse ploeg tijdens het gewonnen WK 2014, ongenaakbaar onder de lat van Bayern München. Alleen in de onderlinge duels met Borussia Mönchengladbach heeft de 29-jarige keeper een opvallend slechte balans.

Zaterdagmiddag hoopt Der Rekordmeister zich, op steenworpafstand van Venlo, te kronen tot Herbstmeister. Daarvoor moet de formatie van trainer Pep Guardiola winnen van Borussia Mönchengladbach, dat onder de tussentijds doorgeschoven trainer André Schubert nog altijd ongeslagen is (zeven zeges, twee remises). Vorig seizoenen bleven Die Fohlen beide duels met Bayern ongeslagen; tevens was Gladbach de enige Bundesligist waartegen de Zuid-Duitsers niet wisten te scoren. Voor eigen publiek ging Bayern met 2-0 onderuit, terwijl er tijdens het uitduel geen doelpunten vielen.

Aan de 2-0 thuisnederlaag in maart van dit kalenderjaar zal met name Neuer nog weleens terugdenken. Een onverklaarbare blunder zette Bayern tijdens die wedstrijd vroeg op achterstand. De doelman zag een afstandsschot van de Braziliaan Raffael recht op zich af komen; in plaats van de bal op te rapen, glipte deze door de vingers van de doorgaans onpasseerbare Neuer. Het was alweer de vijfde weggegeven treffer tegen Gladbach als prof. Driemaal namens Bayern München, waaronder ook zijn competitiedebuut in augustus 2011. En als doelman van Schalke 04 ging Neuer twee keer de mist in bij het uitlopen.

Manuel Neuer tast mist tegen Borussia Mönchengladbach.
Manuel Neuer tast mist tegen Borussia Mönchengladbach.

Voor de competitie zou het meer dan welkom zijn als de concurrentie (Borussia Dortmund, VfL Wolfsburg) iets meer aansluiting krijgt met de titelhouder, dat het zaterdag overigens moet stellen zonder buitenspelers Arjen Robben en Douglas Costa. Derhalve hoopt zo ongeveer heel Duitsland dat Borussia Mönchengladbach de punten in eigen huis houdt. Want de heenronde van deze 53ste editie van de Bundesliga wordt vanwege Bayerns suprematie vooral omschreven als ontnuchterend, langweilig (saai).

En Gladbach kan terugvallen op een positieve thuisbalans tegen Bayern (18 zeges, 19 remises, 10 nederlagen). Bovendien incasseerde de titelhouder nergens zo veel doelpunten als in Mönchengladbach (76). Verder heeft de formatie onder Schubert bewezen ijzersterk te zijn in de omschakeling. De centrale middenvelders Granit Xhaka en Mahmoud Dahoud hebben heel weinig balcontacten nodig om de zijkanten of de spitsen Raffael en Lars Stindl te bereiken. In die omschakeling zetten álle Borussia-spelers druk naar voren. Eerder dit seizoen bewees Arsenal met deze tactiek Bayern München pijn te kunnen doen. Door het vijandelijke middenveld te overlopen en de verdedigers in één-tegen-één-duels te brengen.

Zaterdagavond speelt VfL Wolfsburg voor eigen publiek tegen Borussia Dortmund. Ofwel de nummers drie en twee van de Bundesliga, de teams die eind vorig seizoen de finale om de DFB-Pokal speelden. Veel ogen zullen zijn gericht op Bas Dost, die dit seizoen in alle thuisduels van Die Wölfe een aandeel had in de vorm van een doelpunt of assists. Na zeven wedstrijden in de Volkswagen Arena staat de teller op evenzoveel treffers. Zes optredens voor eigen publiek vond Dost het net; het duel met Bayer Leverkusen leverde hij de assist op de beslissende 2-1 van Julian Draxler.

Onbewust zal VfL Wolfsburg met de handrem erop spelen. Dinsdag heeft het in de laatste wedstrijd in Groep B van de Champions League, thuis tegen Manchester United, aan een gelijkspel voldoende om zich voor de achtste finale van het toernooi te plaatsen. Trainer Dieter Hecking weet dat zijn collega Louis van Gaal de volle winst nodig heeft om zeker te zijn van de volgende ronde. Een van de twee zal naast de knock-outfase van het miljoenenbal grijpen, indien PSV van CSKA Moskou wint.

Programma
Schalke 04 04-12
20:30
Hannover 96
Borussia
Mönchengladbach
05-12
15:30
Bayern München
Hamburger SV 05-12
15:30
FSV Mainz 05
1. FC Köln 05-12
15:30
FC Augsburg
Hertha BSC 05-12
15:30
Bayer Leverkusen
FC Ingolstadt 04 05-12
15:30
1899 Hoffenheim
VfL Wolfsburg 05-12
18:30
Borussia Dortmund
VfB Stuttgart 06-12
15:30
Werder Bremen
Eintracht Frankfurt 06-12
17:30
Darmstadt 98
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.