Bayern-uitdager BVB: waar een twintigjarige voor de routine zorgt

Reacties

Bayern München begon vrijdagavond aan zijn processie op weg naar een negende Bundesliga-titel op rij. Of kan Borussia Dortmund daar een stokje voor steken? De eeuwige uitdager treedt zaterdag tijdens de eerste speelronde aan tegen Borussia Mönchengladbach.

Bayern-uitdager BVB: waar een twintigjarige voor de routine zorgt
© Pro Shots
Borussia Dortmund
Borussia Dortmund
3 - 0
Borussia Mönchengladbach
Borussia Mönchengladbach

Voorafgaand aan elk seizoen vraagt het tijdschrift Kicker aan alle Bundesliga-trainers wie zich gaat kronen tot landskampioen. Als vanzelfsprekend gooit Bayern München ook deze keer de hoogste ogen in de peiling. Alleen Werder Bremen-trainer Florian Kohfeldt wijst een andere favoriet aan: Borussia Dortmund.

Trainer Lucien Favre van BVB schuift zijn eigen ploeg niet naar voren als het te kloppen team, zoals de Zwitser zich wel vaker op de vlakte houdt als het gaat om doelstellingen. Het was dan ook groot nieuws dat Favre in de aanloop naar het bekerduel met MSV Duisburg van afgelopen maandag liet optekenen dat zijn team dit seizoen 'vol voor de DFB-Pokal wil gaan' en dat met minder geen genoegen wordt genomen.

De tacticus krijgt weleens de kritiek dat hij ook in wedstrijden niet genoeg lef tentoonspreidt. Het zou de reden zijn dat Dortmund in de meeste confrontaties tegen Bayern betrekkelijk simpel opzij wordt gezet en dat de ploeg in de bekertoernooien nooit echt ver doordringt. In wedstrijden waarin het alle kanten op kan gaan, buigt BVB vaak het hoofd.

Volgens lokale media zit Favre alleen nog op zijn stoel omdat Dortmund nog geen perfecte oplossing voor de lange termijn heeft gevonden. Succes in de vorm van een prijs zou echter een vereiste zijn om in aanmerking te komen voor verlenging van zijn al in 2021 aflopende contract. En waarom zou dat ook niet kunnen? De toch al talentvolle selectie is versterkt met Jude Bellingham (17) en Reinier (18), terwijl Thomas Meunier in verdedigend opzicht een stuk betrouwbaarder is dan de vertrokken Achraf Hakimi. Bovendien kan Dortmund nu gedurende een heel seizoen beschikken over Erling Haaland (als het Noorse fenomeen tenminste niet in de winter wordt weggekocht) en staat Jadon Sancho ondanks alle flirts van Manchester United nog altijd op de loonlijst.

Zal Youssoufa Moukoko dit seizoen al imponeren in de Bundesliga?
© Pro Shots
Zal Youssoufa Moukoko dit seizoen al imponeren in de Bundesliga?

Sancho is met zijn twintig jaar al bijna een routinier in vergelijking met Youssoufa Moukoko. Het supertalent is eind november, wanneer hij zestien jaar is geworden, speelgerechtigd op Bundesliga-niveau. Ongetwijfeld zal dat een opluchting zijn voor alle juniorenteams in de regio, want in de jeugdcompetities houdt Moukoko al jaren huis. Met meer ervaren spelers als Emre Can, Marco Reus (mits fit) en Mats Hummels beschikt Favre over een selectie die zijn mannetje moet staan.

De pech voor Favre is echter dat Bayern nauwelijks een misstap begaat. Met de 76 punten die de Zwitserse keuzeheer in zijn eerste seizoen (2018/19) behaalde, was hij gedurende het eerste decennium van deze eeuw in bijna elk jaar kampioen geworden. Maar ja, Bayern benadert doorgaans de perfectie en weet zich zelfs op te richten na een haperende start, zoals afgelopen seizoen weer eens bleek. Wil Kohfeldt gelijk krijgen met zijn Dortmund-prognose, dan is er iets bijzonders nodig. Een spitsenduo van een twintigjarige en een zestienjarige dat er maar op los blijft scoren bijvoorbeeld.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Borussia Dortmund
Meer over Borussia Dortmund
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.