Bayern officieus kampioen, doek valt voor Hertha BSC

Doordat Werder Bremen won bij Schalke 04 en Bayern zelf te sterk was voor VfL Bochum is de ploeg van trainer Louis van Gaal officieus kampioen van Duitsland. Getreurd werd er in Berlijn.

Bayern München-VfL Bochum 3-1Na twintig minuten was de wedstrijd tussen Bayern München en VfL Bochum beslist door twee treffers van Thomas Müller (foto). De aanvaller zorgde met goals in de achttiende en twintigste minuut voor een 2-0 voorsprong. Bij zijn eerste werkte hij een voorzet van Philipp Lahm met de borst binnen en twee minuten later kopte hij een schitterende voorzet van Franck Ribéry binnen.

De ploeg van trainer Louis van Gaal, waar Mark van Bommel en Arjen Robben in de basis stonden, leek het wel genoeg te vinden toen het 2-0 stond. Maar in de 69ste minuut maakte Müller er met zijn derde van de middag nog 3-0 van, waarop hij twee minuten een publiekswissel kreeg. In de 85ste minuut redde Christian Fuchs de eer nog namens de bezoekers en maakte er 3-1 van.

Schalke 04-Werder Bremen 0-2Werder Bremen schoot in Gelsenkirchen de titelaspiraties van Schalke 04 aan flarden. De thuisclub begon goed aan de wedstrijd en dacht in de 22ste minuut op voorsprong te komen, maar een kopbal van Kevin Kuranyi raakte de lat. Na rust kwam Werder beter in de wedstrijd en Mesut Özil zette de bezoekers in de 55ste minuut na een knappe individuele actie op voorsprong.

Negen minuten later besliste Özil de wedstrijd definitief in het voordeel van de club uit Bremen. De middenvelder zag Hugo Almeida volledig vrijstaan en deze schoot de 0-2 achter Manuel Neuer. Door de nederlaag heeft Schalke nu drie punten achterstand op Bayern München, dat een veel beter doelsaldo heeft en daardoor met nog één duel voor de boeg eigenlijk niet te achterhalen is.

Bayer Leverkusen-Hertha BSC 1-1Doordat Bayer Leverkusen in eigen huis niet wist te winnen van Hertha BSC, kan de formatie van Jupp Heynkes een plaats in de voorronde van de Champions League haast wel vergeten. Maar het leed bij de bezoekers was nog vele malen groter. Raffael zette Hertha in de twaalfde minuut nog wel op voorsprong, maar door een kopbal van Manuel Friedrich kwam Bayer in de 59ste minuut op 1-1.

Door het gelijkspel degradeert Hertha naar de Tweede Bundesliga. De club uit Berlijn eindigde vorig seizoen nog op de vierde plaats en speelde daardoor nog in de Europa League, maar stond deze jaargang bijna vanaf de start onderaan. De ploeg van trainer Friedhelm Funkel keert zo na dertien jaar op het hoogste niveau weer terug naar de Tweede Bundesliga.

Borussia Dortmund-VfL Wolfsburg 1-1Borussia Dortmund verzuimde te profiteren van de misstap van Bayer Leverkusen, al zal het uiteindelijk nog blij zijn met een punt tegen VfL Wolfsburg. De bezoekers kwamen in de 69ste minuut namelijk op 0-1, maar negen minuten voor tijd bezorgde Marco Stiepermann de thuisploeg alsnog een gelijkspel, waardoor Borussia Dortmund vijfde blijft in de Bundesliga.

VfB Stuttgart-FSV Mainz 05 2-2Ook nummer zes VfB Stuttgart kwam in de voorlaatste speelronde niet tot winst. Na ruim een uur leidde FSV Mainz 05 verrassend met 2-0, maar Ciprian Marica voorkwam met twee treffers in de 73ste en 75ste minuut dat Stuttgart een nederlaag leed.

Hamburger SV-1. FC Nürnberg 4-0Hamburger SV herstelde zich goed van de uitschakeling in de Europa League en haalde uit tegen 1. FC Nürnberg. Al na 25 minuten stond de formatie van interim-trainer Ricardo Moniz met 3-0 voor door treffers van Jonathan Pitroipa en Mladen Petric (twee). Ruud van Nistelrooy bepaalde de eindstand in de 73ste minuut op 4-0 in het voordeel van HSV.

Hannover 96-Borussia Mönchengladbach 6-1Ook bij Hannover 96 was er een Nederlander die trefzeker was. Arnold Bruggink maakte een kwartier voor tijd de 6-1 tegen Borussia Mönchengladbach. Voor de thuisclub een belangrijke zege in de strijd om lijfsbehoud. De voorsprong op nummer zestien 1. FC Nürnberg bedraagt met nog één wedstrijd voor de boeg twee punten.