Bayern is Dortmund voorbij na veegpartij tegen Wolfsburg

Reacties

Bayern München heeft zaterdag op overtuigende wijze de koppositie in de Bundesliga overgenomen van Borussia Dortmund. Door de ruime zege op VfL Wolfsburg staat de formatie van trainer Niko Kovac voor het eerst sinds eind september weer bovenaan in Duitsland. Dortmund hield het qua goals niet bij in een moeizaam duel met VfB Stuttgart.

Bayern is Dortmund voorbij na veegpartij tegen Wolfsburg
Bayern München
Bayern München
6 - 0
VfL Wolfsburg
VfL Wolfsburg

Bayern heeft de smaak behoorlijk te pakken in de Bundesliga. Der Rekordmeister won sinds december elf competitiewedstrijden en verspeelde alleen tegen het Bayer Leverkusen van trainer Peter Bosz punten (3-1 nederlaag). Omdat lijstaanvoerder Borussia Dortmund steeds vaker morste, rook Bayern de koppositie. Tegen Wolfsburg, waar Wout Weghorst in de basis stond en Paul Verhaegh op de bank zat, was de formatie uit München vanaf het begin de bovenliggende partij.

Het overwicht drukte zich na een half uur ook uit in de score. Thomas Müller kreeg de bal van Joshua Kimmich en gaf bij de achterlijn voor. Met kunst- en vliegwerk kreeg Serge Gnabry het daarna voor elkaar om de bal in het doel te krijgen. Drie minuten later was het weer raak. James Rodríguez bediende Gnabry, die niet voor eigen succes ging en de bal aan Robert Lewandowski liet. De Poolse spits tikte binnen en zorgde daarmee voor een recordgoal. Lewandowski ging met Bundesliga-doelpunt nummer 196 over Claudio Pizarro heen als meest scorende buitenlandse speler in de Duitse competitie.

Als de wedstrijd bij rust nog niet beslist was, was het na 52 minuten wel zo. James ontving de bal van Thiago Alcántara en besloot net buiten het zestienmetergebied uit te halen. De knal was buiten bereik van keeper Koen Casteels: 3-0. De veelbesproken Thomas Müller deed daarna ook een duit in het zakje. Invallers Renato Sanches en Franck Ribéry combineerden en de Fransman speelde Müller aan, die Casteels met een bekeken tikje verschalkte. Eerder deze week maakte bondscoach Joachim Löw bekend dat hij voor Müller, Jérôme Boateng en Mats Hummels geen toekomst meer ziet in de nationale ploeg van Duitsland.

Bayern hield ook na de vierde treffer niet op. Voor Wolfsburg en Weghorst moest de gifbeker helemaal leeg, mede dankzij veteraan Ribéry. De Franse aanvaller was na zijn assist op Müller nog twee keer de aangever. Eerst bij de 5-0 van Kimmich en vervolgens bij de 6-0 van Lewandowski, waarmee de Pool dus op 197 Bundesliga-goals kwam te staan.

Borussia Dortmund
Borussia Dortmund
3 - 1
VfB Stuttgart
VfB Stuttgart

Borussia Dortmund speelde in 2019 tien wedstrijden, liefst zeven keer liep de club tegen puntenverlies aan. De slechte vorm zorgde ervoor dat Bayern weer helemaal terug kon komen in de Bundesliga en dus stond er veel druk op het thuisduel met laagvlieger VfB Stuttgart.

Het zorgde - zoals wel vaker dit jaar - voor een verlammend effect. Marco Reus, Paco Alcácer en Jadon Sancho speelden niet geweldig, terwijl van dit trio juist het gevaar moet komen. Stuttgart kwam prima mee in de eerste helft en haalde de rust met een 0-0 stand.

Vijftien minuten na de rust werd Dortmund de helpende hand toegestoken door de VAR. Hij zag dat Sancho een paar centimeter in de zestien werd gevloerd door Gonzalo Castro en na overleg met de scheidsrechter werd een penalty toegekend aan de thuisclub. Reus benutte het buitenkansje en aan de ontlading was duidelijk te zien hoe belangrijk deze treffer was. Bayern stond immers op dat moment al op een 3-0 voorsprong tegen Wolfsburg.

Dortmund moest dus ook winnen om samen met de rivaal aan kop te blijven, maar twintig minuten voor tijd ging het fout voor de formatie van trainer Lucien Favre. Castro, die drie jaar voor Dortmund speelde, legde de bal uit een vrije trap op het hoofd van verdediger Marc Oliver Kempf, die de 1-1 binnen kopte. Dortmund moest dus weer van voren af aan beginnen, maar deze uitdaging ging de thuisclub aan.

Gesteund door het thuispubliek zette Dortmund alles op alles om tot scoren te komen en dat lukte vlak voor tijd. Na een rommelige situatie scoorde Alcácer, die de bal voor de voeten van teamgenoot Christian Pulisic wegschoot richting de linkerkruising. In de extra tijd kon Pulisic zelf toch nog juichen, hij bepaalde de eindstand op 3-1.

Door de krappe overwinning blijft Dortmund qua punten samen met Bayern aan kop in de Bundesliga, maar Der Rekordmeister heeft een beter doelsaldo na de veegpartij tegen Wolfsburg. Bayern stond in september 2018 voor het laatst boven Dortmund.

Bundesliga

Stand Bundesliga 2018/2019

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Bayern München
34
24
6
4
88-32
+56
78
2
Borussia Dortmund
34
23
7
4
81-44
+37
76
3
RB Leipzig
34
19
9
6
63-29
+34
66
4
Bayer Leverkusen
34
18
4
12
69-52
+17
58
5
Borussia Mönchengladbach
34
16
7
11
55-42
+13
55
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
RB Leipzig
RB Leipzig
0 - 0
FC Augsburg
FC Augsburg

Zonder de geblesseerde ex-Eredivisionisten Jeffrey Gouweleeuw en Alfred Finnbogason begon FC Augsburg degelijk aan het duel met subtopper RB Leipzig. De uitclub staat gevaarlijk dicht tegen de degradatiezone aan en dus kan Augsburg elk punt goed gebruiken. De grootste kansen waren voor Leipzig. Uitgerekend verdediger Marcel Halstenberg kon de nummer drie van de Bundesliga tot tweemaal toe op voorsprong zetten, maar gescoord werd er uiteindelijk niet in Leipzig.

SC Freiburg
SC Freiburg
2 - 1
Hertha BSC
Hertha BSC

Karim Rekik stond na het uitzitten van zijn schorsing weer in de basis bij Hertha BSC, op bezoek bij SC Freiburg. De 24-jarige verdediger kreeg twee weken eerder tegen Bayern (1-0 nederlaag) een rode kaart en zat tegen FSV Mainz 05 (2-1 winst) op de tribune. Na een klein half uur zag de Nederlander Jordan Torunarigha afgetroefd worden tegen Freiburg. Vincenzo Grifo gaf de bal voor, Nils Petersen was Torunarigha te slim af en kopte raak: 1-0. De verdediger herstelde zich in de tweede helft door een assist te geven bij de gelijkmaker van Vedad Ibisevic. Toch verloor Hertha nog. Freiburg-debutant Nico Schlotterbeck zorgde uit een corner voor 2-1.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Bayern München
Meer over Bayern München
Meer Borussia Dortmund
Meer over Borussia Dortmund
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.