Bayern Europees nog niet gestraft zonder Robbéry

Na zes competitiewedstrijden heeft Bayern München slechts acht punten. Zaterdag ging de uittredend landskampioen in eigen stadion met 2-1 onderuit tegen stuntploeg FSV Mainz 05, dat daardoor lijstaanvoerder blijft in de Bundesliga.

Bayern Europees nog niet gestraft zonder Robbéry

Daarmee beleeft Der Rekordmeister de slechtste competitiestart sinds het seizoen 1977/78. Ook werd er pas vijf keer gescoord. De ploeg van Louis van Gaal begon ook vorig jaar slecht, maar mét Arjen Robben als aankoop van Real Madrid hervonden de Zuid-Duitsers zich vrij snel en stond de teller na zes duels op elf punten.

Hoewel de clubleiding alle vertrouwen in Van Gaal heeft, zijn er in tegenstelling tot een jaar geleden nu wel zorgen over de prestaties én het spel. Bayern speelde tegen Mainz bedroevend. <br /> 'Het was de slechtste wedstrijd onder mijn leiding, al vind ik Mainz wel erg goed. Die ploeg kan zomaar kampioen worden', verzuchtte Van Gaal na afloop. Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge en technisch directeur Christiuan Nerlinger noemden het spel en de instelling van Bayern 'desolaat' en Nerlinger zei na de nederlaag zelfs dat 'de alarmklokken al luiden'. Zij herkennen hun ploeg niet meer en vinden dat de spelers op alle fronten tekort schieten, vooral wat betreft inzet, werklust en agressiviteit.

Ook blijkt dat Bayern een kwalitatief smalle selectie, hoewel de Amsterdammer dat zelf bestrijdt. Kritiek is er intussen wel op de trainer. Ondanks een rijk gevulde kas, investeerde de club niet in nieuwe spelers. Bewust koos Van Gaal ervoor tijdens de afgelopen transferperiode géén aankopen te doen, omdat hij daarmee het vertrouwen wilde uitspreken in de spelers die vorig seizoen zo succesvol waren.

Maar al vóór de competitiestart bleek dat Arjen Robben dit kalenderjaar niet in actie kan komen. De andere sterspeler, Franck Ribéry, viel vorige week dinsdag tegen Hoffenheim uit met een enkelblessure, waardoor hij vier tot zes weken is uitgeschakeld. Ook linksback Diego Contento viel geblesseerd uit tegen Hoffenheim. Hij onderging inmiddels een liesoperatie en kan ook tenminste vier weken niet spelen.

Volgens criticasters stelt Bayern München weinig voor zónder Robben en Ribéry. Van Gaal is het daarmee pertinent oneens en wijst naar de resultaten die zijn ploeg behaalde zónder de twee vedetten. Daaruit blijkt dat er niet veel verschil zit, hetgeen vooral tot uiting komt in de huidige editie van de Champions League.

In tegenstelling tot de start in de Bundesliga haalde Bayern uit de eerste twee Europese wedstrijden het volle pond. Eerst werd er met 1-0 gewonnen van AS Roma en dinsdagavond sleepte Bayern dankzij twee treffers van Bastian Schweinsteiger een 2-1 zege uit het vuur bij Basel.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen