Baskenland eert zijn cupfighters na bereiken veertigste finale

Reacties

Extase in het Baskenland. Athletic Bilbao haalde donderdagavond overtuigend de bekerfinale na een overtuigende zege op Atlético Madrid. Wat volgde was een lange nacht in stadion San Mamés, de prachtige oude binnenstad van Bilbao en de wijde omtrek van de Baskische metropool.

Baskenland eert zijn cupfighters na bereiken veertigste finale
© Pro Shots
Athletic de Bilbao
Athletic de Bilbao
3 - 0
Atlético Madrid
Atlético Madrid

'We hebben een geweldig team uitgeschakeld dat het gewend is om elk jaar in de Champions League te spelen. We moeten nog één stap zetten, maar we weten wat het voor onze fans betekent om in een finale te spelen. Die hoop is enorm, maar het zal een open wedstrijd worden waarin alles kan gebeuren', blikte coach Ernesto Valverde in het Baskisch-nationalistisch gezinde dagblad Deia vast vooruit op de eindstrijd tegen Mallorca.

Eén van de twee mannen van de avond was Iñaki Williams, het rood-witte boegbeeld dat de score fraai opende. Samen met zijn broertje Nico speelde hij Atlético Madrid op een hoopje. 'Alle kinderen droomden ervan om dit ooit mee te maken. De verloren halve finale vorig jaar was pijnlijk, gelukkig biedt voetbal de kans op revanche. Nico en ik hebben veel gevochten om dit soort momenten te beleven. Dat ik de score opende, was met de hulp van San Mamés. Zij hielpen me om die bal zo te raken', aldus Williams, ook in Deia.

Athletic speelt de finale dus tegen Mallorca, op 6 april in Sevilla. De club en de Spaanse voetbalbond verschillen van mening over wanneer de Spaanse beker officieel begon: Athletic vindt dat het de beker 24 keer won, de bond houdt het op 23 stuks. Hoe dan ook: alleen Barcelona doet dat beter, Real Madrid bijvoorbeeld staat op twintig titels. Toch is er iets geks aan de hand: de laatste gewonnen beker dateert van… 1984.

Niet dat de Noord-Spaanse grootmacht in de laatste veertig jaar nooit in de buurt kwam, maar als enige club ooit verloor het zes Copa del Rey-finales op rij. De laatste horde bleek te hoog in 1985 (tegen Atlético), 2020 (tegen Real Sociedad) en in 2009, 2012, 2015 en 2020 (telkens Barcelona). De wedstrijd tegen Mallorca is een affiche dat nog nooit eerder als bekerfinale diende.

Bekijk hier al onze video's
Meer Athletic Bilbao
Meer over Athletic Bilbao
Meer LaLiga
Meer over LaLiga
Meer Nico Williams
Meer over Nico Williams
Meer I. Williams
Meer over I. Williams
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.