Barcelona piekt immer bij apotheose La Liga

Reacties

Ook de Spaanse titelstrijd wacht een spannende ontknoping. Barcelona heeft de beste papieren, ook op basis van de historie op de laatste speeldag.

Barcelona piekt immer bij apotheose La Liga

Real Madrid moet zondag meer dan de achterstand van een punt goedmaken op Barcelona om zich kampioen te mogen noemen. De Catalaanse koploper heeft op basis van een beter onderling resultaat een streepje voor op de enig overgebleven Madrileense concurrent.

Terwijl Barcelona zondag het uitduel met de nummer zestien Granada afwerkt, gaat Real Madrid op bezoek bij Deportivo La Coruña. Vier keer eerder stond voor de Catalaanse formatie de titel op de laatste speeldag op het spel, met de aartsrivaal als (een van de) concurrent(en). Alle keren kwam Barcelona als winnaar uit de bus.

Zelf deed Barcelona in die jaren (1960, 1992, 1993 en 2010) op de laatste speeldag wat het moest doen, terwijl Real Madrid op zijn beurt drie keer niet tot winst kwam. Twee keer schoot Tenerife de formatie van toenmalig coach Johan Cruijff te hulp door De Koninklijke op een nederlaag te trakteren. In 1960 was de 1-0 zege bij Las Palmas niet genoeg om Barcelona de koppositie af te nemen, zoals in 2010 een 1-1 tegen Málaga de titelhoop deed smelten.

Barcelona heeft sowieso nimmer op de laatste speeldag een titel verspeeld. Waar Real Madrid vier keer op de valreep het kampioenschap verloor (1929, 1983, 1992 en 1993), daar bleef de rivaal zeven keer overeind. Barcelona eindigde vier keer als kampioen, terwijl het de laatste speeldag als nummer twee was begonnen.  

Barcelona kan ook vertrouwen putten uit de resultaten tegen Granada. Van de negen keer dat de twee ploegen elkaar troffen, verliet de Catalaanse formatie acht keer als winnaar het veld met overtuigende doelcijfers (27-6). Alleen op 12 april 2014 zorgde Yacine Brahimi met de enige goal voor de stunt in Estadio Nuevo Los Cármernes (1-0).

Het doelpunt van Ruud van Nistelrooy bood in 2008 Real Madrid geen soelaas in Riazor
Het doelpunt van Ruud van Nistelrooy bood in 2008 Real Madrid geen soelaas in Riazor

Real Madrid kan bogen op minder mooie cijfers dan Barcelona wat de resultaten tegen de laatste opponent van het seizoen betreft. Deportivo La Coruña, dat in 2016 slechts twee keer de winst pakte, won twaalf van de 42 eerdere ontmoetingen met De Koninklijke. Maar de laatste Galicische zege dateert van augustus 2008, toen Real Madrid met Arjen Robben, Ruud van Nistelrooy en Royston Drenthe in de gelederen met 2-1 ten onder ging tegen onder anderen Andrés Guardado.

Depor zelf beleefde in 1994 een van de meest bizarre ontknopingen van La Liga. Eén zege was de Galicische ploeg verwijderd van de eerste Spaanse titel ooit. Miroslav Djukic had de kans historie te schrijven, toen Deportivo in de slotfase een strafschop kreeg toegekend tegen het Valencia van Guus Hiddink. Hij kreeg ook een plaatsje in de geschiedenis, maar het werd er eentje met een twijfelachtige eer. Djukic faalde namelijk vanaf elf meter, waardoor Barcelona er met de hoofdprijs vandoor ging.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.