Barcelona legt dapper Real Betis in laatste half uur op slachtbank

Barcelona en Lionel Messi hebben zich gerevancheerd voor de bekernederlaag tegen Espanyol. Het dappere Real Betis werd in het laatste half uur geslacht (0-5).

Real Betis koos voor een gewaagde tactiek tegen Barcelona. Dat werd snel duidelijk in Estadio Benito Villamarín, waar de gasten nauwelijks gelegenheid kregen op te bouwen. In de derde minuut leverde het de thuisploeg de eerste kans op. Andrés Guardado dwong diep op de helft van Barcelona balverlies af bij Sergio Busquets. De voormalige PSV'er kreeg vervolgens de kans het Catalaanse doel onder vuur te nemen. Zijn schot ging echter net langs de voor Betis verkeerde kant van de paal.

Het was tekenend voor het proactieve spel van Betis. Barcelona had moeite met een adequaat antwoord te komen, al kreeg de formatie van Ernesto Valverde ook de kansen de wedstrijd open te breken. Zo schoot Lionel Messi na ruim een half uur vanuit kansrijke positie in het zijnet.

In de tweede helft had Barcelona een kwartier nodig om de wedstrijd in Sevilla naar zich toe te trekken. Daarbij profiteerde de Catalaanse formatie van de ruimte die Betis noodgedwongen vanwege de gedurfde tactiek moest laten achter de eigen defensie.

In de 59ste minuut was het Ivan Rakitic, die na een dieptebal van Luis Suárez alleen kon opstomen naar het Betis-doel en die kans niet onbenut liet. Vijf minuten later bezegelde Messi het lot van de thuisploeg. Sergio Busquets veroverde de bal op het middenveld en speelde direct zijn aanvoerder aan. Die had de ruimte om met een kiezelhard schot doelman Adán te verschalken.

Daarmee was het pleit beslecht in het voordeel van Barcelona, dat via Suárez (2x) en Messi uitliep naar een overtuigende 0-5 overwinning. Het succes was een revanche van Barcelona en ook Messi voor het verlies tegen Espanyol van afgelopen woensdag. Want toen ging mede door een gemiste strafschop van de Argentijn het eerste kwartfinaleduel verloren.

Dankzij de zege op Betis heeft Barcelona in La Liga een voorsprong van elf punten op naaste achtervolger Atlético Madrid, dat net als nummer drie Valencia zaterdag punten liet liggen. Het in de eerste helft geblesseerd uitvallen van Thomas Vermaelen was een smet op het mooie weekend.