Barcelona knikkert machteloos Lyon met grote cijfers uit Europa

Barcelona heeft woensdagavond de kwartfinale van de Champions League bereikt. Op eigen veld rekende de ploeg van Ernesto Valverde af met Olympique Lyon, dat met name voor rust te weinig vuur bracht.

Barcelona
Barcelona
5 - 1
Olympique Lyonnais

De Fransen reisden met een uitstekende serie af naar Catalonië: in de laatste tien Champions League-duels wist niemand Les Gones te kloppen. In het hol van de leeuw zag Bruno Genesio echter dat zijn ploeg amper bij machte was een vuist te maken tegen Barcelona. De thuisclub nam voor rust betrekkelijk eenvoudig een 2-0 voorsprong.

Al na een kwartier brak Lionel Messi de score open vanaf de stip. Luis Suárez stapte op de voet van de onhandig inglijdende Jason Denayer en scheidsrechter Szymon Marciniak vond dat contact voldoende om de bal op elf meter te leggen. Messi zette zich achter de bal en legde doelman Anthony Lopes à la Panenka in de luren (1-0).

Een paar minuten later deed zich achterin bij Lyon een akelig moment voor. Philippe Coutinho ging achter een pass aan en kwam in botsing met doelman Lopes, die enkele minuten op het veld behandeld werd. De clubarts wilde hem eraf halen, maar Lopes weigerde zijn plek af te staan aan back-up Mathieu Gorgelin.

Nadat de wedstrijd weer werd hervat duurde het niet lang voor de 2-0 viel: Arthur vond met een slimme pass Suárez, die de bal behendig meenam en Coutinho in staat stelde te scoren. Voor de Braziliaan was het zijn eerste goal sinds hij eind oktober trefzeker was tegen Real Madrid: sindsdien stond hij negentien duels droog.

Kort na de 2-0 besloot Lyon-keeper Lopes dat het toch beter was de strijd te staken. Met Gorgelin in zijn plaats onder de lat redden de Fransen zich tot aan de rust. Zelf werden ze slechts eenmaal gevaarlijk: Moussa Dembélé loste een schot dat via Clément Lenglet naast ging. Memphis Depay was in zijn achtste Europese wedstrijd van het seizoen vrijwel onzichtbaar in Camp Nou.

In de tweede helft moest Lyon van goeden huize komen om iets te doen aan de nadelige marge. De eerste tien minuten beloofden nog iets moois. Memphis leverde na een korte corner namelijk een scherpe voorzet af en via Lenglet en Sergio Busquets belandde de bal vervolgens op de borst bij Lucas Tousart. Die schoot raak en bracht de spanning terug in de wedstrijd.

Met nog een halfuur op de klok wist Lyon dat één treffer de ploeg bij de laatste acht in de Champions League zou brengen. Het tempo ging omhoog, maar serieuze kansen bleven uit. Ook Bertrand Traoré, die Memphis afloste, kon het verschil niet maken. De ruimtes die achterin ontstonden en de versnelling die Barcelona inzette kostten Lyon vervolgens de kop.

Een kwartier voor het einde zette Messi na een individuele actie Denayer en Marcelo te kijk en maakte hij het beheerst af (3-1). Daarmee vervloog het laatste restje hoop van de Fransen, die pardoes nog tegen een vierde en vijfde tegentreffer aanliepen. Piqué mocht op aangeven van Messi delen in het succes en daarna deed Ousmane Dembélé zijn landgenoten pijn. Met een schot door de benen van Gorgelin bepaalde hij de eindstand.