Barcelona herovert koppositie, terugkeer Afellay

Barcelona heeft met een eenvoudige 3-0 overwinning op Málaga weer de koppositie in de Primera División voor zich opgeëist. Opmerkelijker was echter dat Ibrahim Afellay vijf minuten voor tijd zijn rentree maakte na meer dan een jaar afwezigheid.

Zijn laatste duel voor Barcelona dateerde zelfs van 12 mei 2012 (Real Betis, 2-2). Daarna vertrok bij op huurbasis naar Schalke 04. Het leek de voorbode van een definitief vertrek uit Camp Nou, maar Martino heeft al bevestigd Afellay graag bij de selectie te houden.

Het was dit weekend stuivertje wisselen in de top van de Spaanse competitie. Real kwam zaterdagavond bovenaan na een 2-0 overwinning op Granada, terwijl Atlético het stokje zondagavond overnam door met 4-2 van stadgenoot Rayo Vallecano te winnen.

Zoals verwacht liet Barcelona zich niet van de wijs brengen door de Madrileense zeges. Hoewel Málaga tot de veertigste minuut stand hield, bestond er geen enkele twijfel dat Barça het thuisduel met de Andalusiërs winnend zou gaan afsluiten.

Dominant
De ploeg van trainer Gerardo Martino was de gehele wedstrijd dominant, maar drukte dat pas uit in de score toen Gerard Piqué vijf minuten voor rust binnenschoot, nadat Alexis Sánchez een hoekschop van Xavi had doorgekopt richting de mee opgekomen verdediger.

Met Lionel Messi als architect in de punt van de aanval vergrootte Barcelona de marge na rust. Eerst maakte clubtopscorer Pedro op aangeven van de Argentijn zijn twaalfde competitietreffer van het seizoen, vervolgens scoorde Sánchez na voorbereidend werk van Pedro.

De Chileense spits, op het komende WK de tegenstander van Oranje, had echter een bijrol bij hét moment van de avond. In de 87ste minuut moest hij naar de kant ten faveure van Ibrahim Afellay, die onder luid applaus het veld in kwam en voor het eerst sinds 14 november 2012 (Nederland-Duitsland, 0-0) een officiële wedstrijd meemaakte.