Barcelona geeft signaal af en bezorgt Real Madrid afgang in Clásico

Barcelona heeft Real Madrid in El Clásico getrakteerd op een enorme afgang. De Catalanen swingden richting een riante overwinning in het hol van de leeuw, waar de ploeg van trainer Carlo Ancelotti zich zondag finaal te kijk liet zetten.

Real Madrid
Real Madrid
0 - 4
Barcelona
Barcelona

De grote vraag was of Barcelona het deze keer weer eens kon laten zien tegen Real. De Catalanen kwamen de afgelopen weken steeds meer in vorm, terwijl de Madrilenen soeverein aan kop gaan in La Liga. Real kreeg ook de eerste kans van de wedstrijd. Al na zeven minuten was het Fede Valverde die Marc-André ter Stegen tot een redding dwong. Real begon zonder Karim Benzema, die werd vervangen door Rodrygo. Trainer Carlo Ancelotti koos dus zonder een echte nummer 9 tegen Barça.

Bij de bezoekers stond Frenkie de Jong in de basis. Er werd vooraf getwijfeld of Xavi voor de Nederlander zou kiezen, maar hij hield Gavi op de bank in Estadio Santiago Bernabéu. Daar kwam Barcelona na de kans voor Valverde steeds beter in de wedstrijd. Het leverde ook kansen op via Pierre-Emerick Aubameyang en Ousmane Dembélé, die allebei stuitten op keeper Thibaut Courtois. Torres zag daarna een poging naast zeilen en een verdediger in de weg liggen.

Barça drong dus aan en kwam na een half uur ook op voorsprong. Dembélé gaf de voorzet en Aubameyang tikte binnen. De spits is in bloedvorm bij Barcelona en maakte zijn achtste treffer in net zo veel duels. De bezoekers hielden de vorm daarna vast en sloegen voor rust nog een keer toe. Ronald Araújo, die in de basis stond in plaats van Sergiño Dest, kopte raak uit een hoekschop van Dembélé. De Franse aanvaller waar de afgelopen weken veel over weg gezegd vanwege zijn aflopende contract had zo dus twee assists te pakken. De laatste keer dat een spelen van Barcelona dat in Bernabéu lukte in de eerste helft was in mei 2009. Toen kreeg Xavi dat voor elkaar.

Er zal in de rust genoeg gezegd zijn in de kleedkamer van Real Madrid, want in de eerste helft ging het verre van goed. Toch kreeg Barcelona al na twintig seconden in de tweede helft een megakans. Ferran Torres werd weggestoken en de defensie van Real was nergens te bekennen. De Spaanse aanvaller had een vrije doortocht richting het doel, maar schoot oog in oog met Courtois naast. Kort daarna was het alsnog raak voor Torres na een fabuleuze aanval. Frenkie de Jong bediende Aubameyang, die met een hakje de bal teruglegde op Torres. De aanvaller schoot vervolgens snoeihard raak in de rechterbovenhoek: 0-3.

De vierde treffer van Barcelona volgde kort daarna, maar leek aanvankelijk niet door te gaan toen Torres Aubemeyang bediende. De spits scoorde met een stiftje over de doelman heen. De goal leek afgekeurd te worden omdat de vlag omhoog was voor buitenspel, maar de VAR oordeelde dat er geen sprake was van buitenspel. Dat bleek terecht, want Torres stond bij het ontvangen van de bal voor de laatste verdediger. Barcelona naderde zo de recordzege in Madrid, die dateerde van februari 1974 uit de tijd van Johan Cruijff.

Dat record bleef ook staan. Na de vierde Catalaanse goal was het met het Madrileense verzet wel gedaan. Barcelona kreeg kansen op meer en had misschien zelfs meer goals moeten maken. Zo liet Aubameyang een mogelijkheid tot een hattrick liggen en schoot ook Dembélé net naast na een uitbraak. Na ruim zeventig minuten besloot Xavi om Frenkie de Jong en Aubameyang naar de kant te halen. Gavi en Memphis Depay kregen de kans om zich in de resterende twintig minuten te laten zien, maar gescoord werd er niet meer in Bernabéu.

Voor Barcelona zal de wedstrijd als meer dan een zege gelden. Voor de Catalanen is dit een nieuw signaal dat er met Xavi aan een nieuwe en mogelijk ook succesvolle toekomst wordt gewerkt in Camp Nou. Real heeft alsnog een voorsprong van twaalf punten op Barça, dat wel een wedstrijd minder heeft gespeeld. De Catalanen namen wel de derde plek over van Atlético Madrid.