Barça voelt hete adem uit Madrid na nieuwe zeperd in Anoeta

De spanning in de Spaanse titelrace is weer helemaal terug door toedoen van Real Sociedad, dat koploper Barcelona in Anoeta opnieuw het nakijken gaf (1-0).

Een week na de verloren Clásico was de druk op Barcelona extra opgevoerd door de Madrileense concurrenten, die eerder op de dag hun wedstrijd winnend afsloten. Real Madrid had geen moeite met Eibar (4-0), terwijl Atlético Madrid bij Espanyol de winst pakte (1-3). Daardoor voelden de Catalanen de hete adem in hun nek.

Het antwoord van Barcelona, dat aantrad zonder de geschorste Luis Suárez, bleef achterwege. De ploeg van Luis Enrique kwam nog wel overtuigend uit de startblokken getuige de grote kans voor Neymar, die echter niet aan hem besteed was. Aan de andere kant was het wel direct raak. Mikel Oiarzabal kopte in de vijfde minuut heel fraai raak na een voorzet van Xabi Prieto (foto midden).

Barcelona liep zich stuk op deze achterstand. De Catalaanse formatie had weliswaar een groot overwicht, maar pas in de tweede helft werd de druk op het Baskische doel echt opgevoerd. Doelman Geronimo Rulli ontpopte zich tot de held van de thuisploeg door onder anderen invaller Andrés Iniesta en Lionel Messi de 1-1 te onthouden.

Daardoor kreeg de treurige reeks in Anoeta van Barcelona een vervolg. Want sinds de zege in 2007 (1-2, dankzij goals van Iniesta en Samuel Eto'o) keerde de Catalaanse grootmacht immer met maximaal een punt terug uit Baskenland (twee keer gelijkspel, vier keer een nederlaag).

Maar zwaarder zal wegen voor Barcelona dat er van een ruime voorsprong op de concurrentie een stuk minder over is. In twee weken tijd zijn Atlético Madrid en Real Madrid tot op respectievelijk drie en vier punten genaderd.