Barça ontsnapt dankzij primeur Trincão in volgende rollercoasterwedstrijd

Barcelona is zondag op bezoek bij Real Betis ontsnapt aan puntenverlies. Dankzij invallers Lionel Messi en Trincão won de formatie van trainer Ronald Koeman in opnieuw een wedstrijd die alle kanten op ging.

Real Betis Sevilla
2 - 3
Barcelona
Barcelona

Koeman wilde tegen Betis Messi en Frenkie de Jong rust gunnen, maar laatstgenoemde moest al na twaalf minuten invallen. Ronald Araujo was geblesseerd geraakt en kon niet verder. Koeman koos vervolgens niet voor centrumverdediger Samuel Umtiti, maar voor De Jong als vervanger. Voorin werd het gemis van Messi gevoeld. Met Antoine Griezmann, die afgelopen woensdag in het knotsgekke bekerduel met Granada (3-5) uitblonk, Ousmane Dembélé en Martin Braithwaite had Barça moeite om kansen te creëren.

Een van de betere mogelijkheden was voor Betis. Juanmi ontving een voorzet en kopte de bal naast het doel van doelman Marc-André ter Stegen. De goal viel in de eerste helft alsnog voor de thuisploeg, terwijl het er achterin niet goed uitzag bij Barcelona. Na een aanval van de bezoekers was Betis pijlsnel weg in de counter. Nabil Fekir lokte De Jong uit positie en gaf mee aan Emerson, die op zijn beurt Borja Iglesias bereikte. De aanvaller opende met een intikker de score: 1-0.

Een wissel van Koeman kon in de rust bijna niet uitblijven en die kwam er ook. Pedri, een van de andere spelers die rust had moeten krijgen, verving Braithwaite. Dat had meteen - of eigenlijk pas - het eerste schot op doel tot gevolg. Verdediger Oscar Mingueza kwam mee naar voren en vuurde op doelman Joel Robles. Koeman achtte nieuwe invallers daarna nodig: Messi moest het doen voor Barça.

De Argentijn verving Riqui Puig, terwijl Trincão in de ploeg kwam voor Miralem Pjanic. Nog geen drie minuten na die dubbele wissel sloeg Messi al toe. Hij ontving de bal van Dembélé en scoorde met zijn linkervoet met een laag schot in de korte hoek. Weer tien minuten later leidden de bezoekers. Messi en Jordi Alba combineerden en de bal werd voorgegeven op Griezmann. De Fransman kreeg de bal er niet in, maar had het geluk dat verdediger Victor Ruiz de bal op schlemielige wijze in zijn eigen doel werkte.

Zo ging Barcelona aan de leiding, maar dat deed de ploeg van Koeman niet lang. Na 75 minuten legde Fekir aan voor een vrije trap en die legde hij panklaar op het hoofd van Ruiz. De verdediger kopte raak en nam zo wraak voor zijn ongelukkige rol bij de 1-2 van Barcelona. Zo leek de ploeg van Koeman zichzelf in de vingers te snijden, tot Trincão in de slotfase voor een primeur zorgde. De Portugees ontving de bal en schoot met links op fraaie wijze raak in de linkerbovenhoek. Het betekende zijn eerste goal voor Barcelona, dat zo alsnog won van Betis en in punten gelijk kwam met Real Madrid (43).