Barça kan champagne klaarzetten na remise in Madrileense derby

Barcelona is zonder te spelen weer een flinke stap dichter bij de Spaanse landstitel gekomen. De stadsderby tussen achtervolgers Real Madrid en Atlético Madrid eindigde zondagmiddag in een 1-1 gelijkspel, dankzij doelpunten van topschutters Cristiano Ronaldo en Antoine Griezmann. Door de remise blijft Atlético op pole-position voor de tweede plek, maar Barça is overduidelijk de lachende derde.

Onder leiding van een weergaloze Lionel Messi wonnen de Catalanen zaterdag al met 3-1 van Leganés, waardoor de koploper zondagmiddag vanuit de leunstoel rustig kon kijken wat de Madrileense burenruzie zou opleveren. Dat werd dus een gelijkspel, waardoor de voorsprong van Barça op nummer twee Atlético nu elf punten bedraagt. Er zijn in Spanje nog zeven competitiewedstrijden te spelen.

In het Santiago Bernabéu waren de spotlights in de eerste helft voor beide keepers. Real-goalie Keylor Navas tikte een schot van de doorgebroken Diego Costa schitterend naast, aan de andere kant pakte Jan Oblak een nog nadrukkelijkere hoofdrol. Na een doorgekopte corner kon Gareth Bale van dichtbij scoren, maar de Sloveense keeper bracht redding. Dat deed hij ook op schoten van Ronaldo, Raphaël Varane én Dani Carvajal, die mocht schieten nadat Marcelo de paal had geraakt. Omdat ook Marco Asensio het aluminium trof, stond het bij rust 0-0.

Het overwicht van Real leidde zeven minuten ná die pauze vervolgens wél tot de openingsgoal. Bale - die voorin speelde in plaats van Karim Benzema - gaf de bal vanaf links voor, met een volley zette Cristiano Ronaldo de thuisploeg op voorsprong. De Portugese supervedette - die tijdens de midweekse 0-3 bij Juventus in de Champions League nog twee keer scoorde, waarvan één sensationele omhaal - trok daarmee zijn geweldige vorm door. Het was voor Ronaldo's zijn 650ste goal van zijn carrière, zijn 23ste competitiegoal van het seizoen, zijn 22ste goal in dertig derby's en ook de 22ste in zijn laatste vijftien (!) officiële wedstrijden voor club en land.

De meer dan terechte voorsprong werd vijf minuten later echter alweer weggepoetst. Griezmann gaf de bal mee aan Vitolo, de Spaanse aanvaller stuitte op Navas, waarna Griezmann in de rebound de 1-1 kon binnenschieten. Dat leek de aanzet tot een remonte van Atlético, maar Navas behoedde Real vrijwel direct na de gelijkmaker met een geweldige redding (schot van Koke) voor een achterstand.

Catalaanse vreugde
Met het wisselen van doelpuntenmaker Ronaldo voor Benzema maakte trainer Zinedine Zidane na iets meer dan een uur duidelijk waar voor hem en Real de focus ligt: op de Champions League. Woensdag staat in Madrid de return tegen Juve op het programma, ondanks de ruime voorsprong wil Zizou zijn sterspeler toch vooral fit houden voor de terugwedstrijd én de verdere Europese campagne. Zonder Ronaldo binnen de lijnen werd er niet meer gescoord, hoewel Real nog het meest aandrong. Het hoogepunt was een redding van Oblak op een vrije trap van Sergio Ramos in de blessuretijd, het uiteindelijke gelijkspel zal vooral in Catalonië tot vreugde leiden.

Onder aanstaand landskampioen Barcelona lijkt Atlético nu plaats twee te gaan pakken, Real staat voorlopig nog derde met vier punten minder. Valencia kan De Koninklijke later op de zondagavond echter passeren, het heeft twee punten minder en speelt om 20.45 uur thuis tegen Espanyol.