Barça CL-finalist na gelijkspel tegen onmachtig Real

Barcelona kan zich gaan opmaken voor de finale van de Champions League. De Catalanen kwamen na een 2-0 winst uit het heenduel op eigen veld niet meer in gevaar: 1-1.

Real Madrid startte het duel in Camp Nou voortvarend en leek van zins snel een doelpunt te willen forceren. De geschorste José Mourinho - de coach bekeek het duel naar verluidt vanaf zijn hotelkamer - stuurde een offensief ingestelde ploeg het veld in. Al snel ebden de Madrileense aanvalsgolven echter weg en nam Barcelona het initiatief, zonder aanvankelijk gevaarlijk te worden.

Het eerste Catalaanse wapenfeit was na twintig minuten spelen een kopbal van Sergio Busquets uit een hoekschop van Xavi, maar de bal belandde in de handen van doelman Iker Casillas. Daarna leek de wedstrijd opnieuw te verzanden in een vervelende schoppartij met nutteloze overtredingen en gekissebis over en weer.

Voor de neutrale voetballiefhebber was het een zegen dat Barça bijtijds een tandje bijschakelde en zich besloot te concentreren op het voetbalgedeelte. Het was een wonder dat de thuisploeg niet nog in de eerste helft de leiding nam. Iker Casillas hield De Koninklijke met puik keeperswerk in de race.

Eerst pareerde de sluitpost op fraaie wijze een listig balletje van Lionel Messi. Dezelfde Messi speelde zich even later met een schijntrap knap vrij, maar schoof de bal voorlangs. Tien minuten voor rust probeerde David Villa het nog met een geplaatste boogbal, maar diens poging spatte op de vuisten van Casillas uiteen. De tweede helft was koud aan de gang of Real Madrid dook gevaarlijk op voor het doel van Victor Valdés: Cristiano Ronaldo zag zijn rush gestuit worden door een blok van Gerard Piqué en kwam ten val, hierbij op de enkel van Javier Mascherano belandend. De Argentijn ging eveneens naar de grond, waarna Gonzalo Higuaín de bal binnenschoot. Arbiter Frank de Bleeckere keurde het doelpunt echter af.

Even later was het aan de overkant wél raak. Pedro controleerde een splijtende steekbal van Andrés Iniesta en schoot de bal perfect en koelbloedig binnen, buiten het bereik van Casillas: 1-0. Met het doelpunt was de finaleplaats van Barcelona zo goed als binnen. Real Madrid stond voor de vrijwel onmogelijke opgave drie keer te scoren.

Aitor Karanka, de plaatsvervanger van de geschorste José Mourinho, bracht meteen Mesut Özil en de boomlange Emmanuel Adebayor als stormram binnen de lijnen. Toeval of niet, kort na de openingstreffer en de daaropvolgende wissels werd het 1-1. In een snelle tegenstoot trof Ángel di María in eerste instantie de paal, maar de Argentijn schoof de teruggekaatste bal goed in de voeten van Marcelo. De linksback tikte van dichtbij binnen.

Verder dan de gelijkmaker kwamen de bezoekers niet, waardoor de finaleplaats van Barcelona niet meer in gevaar kwam. Opmerkelijk moment was nog de invalbeurt van Eric Abidal. De Fransman maakte veertig dagen na een operatie aan een levertumor zijn rentree bij Barcelona. Zijn entree werd met luid gejuich ontvangen. Ibrahim Afellay kreeg eveneens nog een aantal seconden speeltijd.

De eindstrijd in de Champions League staat voor 28 mei op het programma. Plaats van handeling is de Engelse voetbaltempel Wembley. De tegenstander van de Catalanen komt uit het tweeluik tussen Manchester United en Schalke 04. Het eerste duel eindigde in een Engelse 2-0 zege. De terugwedstrijd wordt woensdag gespeeld. Foto: VI Images