Balbezit niet heilig voor PSV, FC Groningen is clean sheet-machine

Reacties

VI blikt in samenwerking met Opta terug op de wedstrijden die afgelopen weekend wél gespeeld konden worden in de 22ste speelronde van het Eredivisie-seizoen.

Balbezit niet heilig voor PSV, FC Groningen is clean sheet-machine
© Pro Shots
Heracles Almelo
Heracles Almelo
2 - 0
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

• Heracles Almelo verloor voorafgaand aan de wedstrijd tegen Fortuna Sittard drie Eredivisie-duels op rij. De laatste keer dat de ploeg een dergelijke reeks had kwam deze reeks ook ten einde tegen Fortuna Sittard (toen in augustus 2019).

Cyriel Dessers maakte zijn tiende en elfde thuisdoelpunt van het Eredivisie-seizoen en werd de tweede Heraclied ooit met deze prestatie (Adrián Dalmau 16 in 2018/19).

• Sinds de promotie in 2018 kreeg Fortuna Sittard tien rode kaarten in de Eredivisie. Alleen Vitesse kreeg er in deze periode meer (elf). Zeven van die tien rode kaarten voor Fortuna vielen in de eerste helft.

Mark Diemers miste voor het eerst in zijn loopbaan een strafschop in de Eredivisie, na de vorige zeven allemaal te hebben benut. Twee van die penalty’s benutte hij tegen Janis Blaswich.

FC Groningen
FC Groningen
1 - 0
Vitesse
Vitesse

FC Groningen kreeg in de laatste veertien competitiewedstrijden nooit meer dan één tegentreffer (zes clean sheets). Slechts één keer lukte dat de ploeg uit Groningen in meer opeenvolgende Eredivisieduels (vijftien in 1993).

• Sinds Danny Buijs trainer is van FC Groningen behaalden alleen AZ (28) en Ajax (22) meer clean sheets in de Eredivisie dan FC Groningen (21, net als PSV).

Sergio Padt hield voor het eerst de nul tegen Vitesse en hield nu tegen alle 25 Eredivisie-teams die hij ontmoette minstens één keer de nul. Padt had daar tegen de ploeg uit Arnhem twaalf Eredivisie-duels voor nodig.

• Vitesse kwam voor het eerst sinds september 2018 niet tot scoren in opeenvolgende competitieduels. De laatste 44 doelpogingen van de Arnhemmers in de competitie waren onsuccesvol.

PSV
PSV
3 - 0
Willem II
Willem II

• PSV wist voor het eerst dit seizoen een wedstrijd te winnen van een ploeg in de huidige topvier van de Eredivisie (één keer gelijk, vier nederlagen).

PSV had in de tweede helft tegen Willem II 34 procent balbezit, terwijl de Eindhovenaren in het eerste bedrijf nog 59 procent balbezit noteerden.

• Mohamed Ihattaren werd de eerste speler ooit met 31 Eredivisie-duels voor PSV voor zijn achttiende verjaardag. Alleen Arnold Bruggink (36), Frans Bouwmeester Sr. (34) en Richairo Zivkovic (33) speelden er meer voor hun achttiende (Vanenburg, Pierie en Robben ook 31), maar deden dit bij andere clubs.

• Willem II verloor voor het eerst sinds 3 november 2019 een wedstrijd in de Eredivisie en zag een ongeslagen reeks van negen competitiewedstrijden (zes zeges, drie remises) ten einde komen.

• Adrie Koster zat voor de 103e keer op de bank bij een Eredivisie-wedstrijd als Willem II-trainer. Slechts twee trainers hebben meer Eredivisie-duels voor de Tilburgers achter hun naam: Heinrich Müller en Jan Reker.

sc Heerenveen
sc Heerenveen
1 - 1
VVV-Venlo
VVV-Venlo

Alle twaalf de veldspelers die namens Heerenveen in actie kwamen tegen VVV-Venlo wisten een schot te lossen.

Sven Botman had tegen VVV-Venlo 147 balcontacten. Dit Eredivisie-seizoen wisten slechts twee andere spelers tot zo veel balcontacten te komen in één wedstrijd: Daley Blind tegen FC Utrecht (147) en Teun Koopmeiners tegen FC Twente (148).

• De gemiddelde leeftijd van de basiself van VVV tegen Heerenveen was 28 jaar en 279 dagen, het oudste basiselftal van een team in de Eredivisie dit seizoen.

VVV-Venlo behaalde in de laatste twee uitduels één punt meer (vier) dan in al de voorgaande negen uitwedstrijden dit Eredivisie-seizoen (drie).

RKC Waalwijk
RKC Waalwijk
0 - 0
PEC Zwolle
PEC Zwolle

Voor het eerst in de Eredivisie-historie werd er niet gescoord in een ontmoeting tussen RKC Waalwijk en PEC Zwolle (twaalf duels).

• Er werden twee schoten op doel gelost tijdens RKC Waalwijk – PEC Zwolle. In geen ontmoeting dit Eredivisie-seizoen werd er minder vaak tussen de palen geschoten (ook twee tijdens AZ – FC Groningen).

PEC Zwolle hield in elk van de laatste drie competitieduels het doel schoon, na in geen van de andere negentien Eredivisie-duels dit seizoen de nul te hebben gehouden.

PSV'ers Ricardo Rodríguez en Denzel Dumfries kregen van alle spelers die afgelopen weekend in actie kwamen het hoogste cijfer. Bekijk alle spelersbeoordelingen hier:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.