AZ wordt te kijk gezet door stuntploeg Sparta en raakt verder achterop

AZ is zaterdagavond in het eigen AFAS Stadion verslagen door seizoensurprise Sparta Rotterdam: 0-1. Dat betekent dat AZ nu maar één punt uit de laatste drie competitiewedstrijden heeft gehaald en dat de Alkmaarse Champions League-droom die was uitgesproken steeds verder vervaagt.

AZ
AZ
0 - 1
Sparta Rotterdam

Pascal Jansen zei vorige week dat zijn ploeg geen genoegen wilde nemen met de vierde plek waar het nu op staat. Een dag later verspeelde AZ toen echter direct punten tegen SC Heerenveen (1-1), nadat voor de interlandbreak al was verloren van FC Twente (2-1). Zaterdag hoopte AZ wat goed te maken voor de eigen aanhang, maar zonder de geblesseerde Jesper Karlsson liep ook de thuiswedstrijd tegen Sparta weer uit op een teleurstelling. PSV heeft nu vijf punten meer dan de Alkmaarders.

De licht geblesseerde Vangelis Pavlidis begon tegen Sparta op de bank bij AZ en zag vanaf die positie een gezapig potje. Met Mexx Meerdink in de punt van de aanval probeerde de thuisploeg het wel, maar kansen waren er nauwelijks. Sparta verdedigde goed en kwam kort voor rust bij de eerste kans die het zelf kreeg op voorsprong. Koki Saito dolde aan de linkerkant Sam Beukema en gaf voor op Tobias Lauritsen, die behoorlijk vrijgelaten de 0-1 binnen kopte.

AZ moest, net als in de vorige twee wedstrijden, in de achtervolging. De start van de tweede helft was echter niet veelbelovend en dus bracht Jansen na een minuut of tien toch maar Pavlidis (en ook Mayckel Lahdo) in de ploeg. Er veranderde niet veel aan het wedstrijdbeeld: AZ had veel balbezit, maar deed daar weinig mee. Sparta hield zijn tegenstander ook zonder de uitgevallen Bart Vriends vrij eenvoudig tegen en loerde zelf op mogelijkheden om er af en toe zelf eens uit te komen. Bij een van die tegenaanvallen schoot Lauritsen hard op de lat.

In het laatste kwartier kreeg AZ dan toch nog een aantal grote kansen. Jens Odgaard kopte eerst van dichtbij op Nick Olij en raakte even later met een kopbal de lat. Ook Yukinari Sugawara had geen geluk: zijn schot spatte op de paal uiteen. Zo kwam Sparta met de schrik vrij. De bezoekers snakten naar het eindsignaal en de Rotterdamse vreugde was enorm toen Danny Makkelie daarvoor zorgde.

Voor Sparta betekent de overwinning bij AZ de eerste zege van dit seizoen op een tegenstander uit het linkerrijtje. De stuntploeg van Maurice Steijn stijgt naar de vijfde plek van de ranglijst: Sparta, dat voor het eerst sinds oktober 1996 won in Alkmaar, heeft nu één punt meer dan FC Twente. De Tukkers komen zondag nog wel in actie tegen hekkensluiter SC Cambuur.