AZ verliest ongeslagen status en overwintert niet

Tegen Everton moest AZ de eerste Europese thuisnederlaag uit de historie slikken (2-3). Het betekende tevens dat de Alkmaarders zijn uitgeschakeld in het UEFA Cup-toernooi.

Het doelpunt dat AZ in rouw dompelde was illustratief voor het duel in Alkmaar. Nadat een aanval van de thuisclub in een vroegtijdig stadium was gestrand, mocht Victor Anichebe ongehinderd de bal in ontvangst nemen. Zijn pass viel precies over verdediger David Mendes da Silva heen waardoor invaller James Vaughan zijn voet tegen de bal kon zetten. Diens inzet rolde tergend langzaam over de doellijn: 2-3.

Waar het passje van Anichebe en de afronding van Vaughan precies pasten, was het bij AZ vaak net niet. De eindpass kwam vaak niet aan en de voorzetten waren te hard of te hoog. Bovendien kregen de Alkmaarders op ongelukkige momenten de eerste twee goals tegen.

Binnen twee minuten kwam Everton al op een 1-0 voorsprong en wist AZ dat de al geplaatste Engelsen het niet rustig aan zouden doen. Na een ingooi van Nuno Valente wurmde Andrew Johnson zich langs David Mendes da Silva en schoot de bal in de korte hoek langs doelman Boy Waterman.

AZ leek aangeslagen door die tegenvaller, want in de tien minuten die volgden waren de Alkmaarders de kluts kwijt. Onder aanvoering van de tijdig van een blessure herstelde Moussa Dembélé ging de thuisclub beter spelen en de eerste de beste goede aanval resulteerde direct in de gelijkmaker.

Grétar Steinsson speelde de bal hard in op gelegenheidsspits Simon Cziommer, die slim over de bal heen stapte. Graziano Pellè maakte dankbaar gebruik van de verwarring en rondde fraai af met een schot uit de draai. Na de gelijkmaker keerde de rust terug in de gelederen van AZ en liet de ploeg weer eens uitstekend positiespel zien.

Waar AZ domineerde toonde Everton zich effectief. Na een corner haalde Demy de Zeeuw nog wel een inzet van Joleon Lescott van de lijn, maar Phil Jagielka kopte in de rebound alsnog raak. Met de 2-1 achterstand bij rust kon AZ in de tweede helft weer helemaal opnieuw beginnen, zeker omdat al snel duidelijk was dat alleen een zege voldoende zou zijn voor een plaats in de volgende ronde.

AZ deed er alles aan, kwam ook gelijk via een knappe kopbal van Kew Jaliens uit een corner van invaller Julian Jenner, maar het was niet genoeg. De winnende goal van Vaughan betekende dat AZ een kansloze strijd streed in de laatste tien minuten, waarin Kemy Agustien nog een grote kans op 3-3 miste.