VVV-Venlo heeft zaterdag in Alkmaar de perfecte AZ-reeks in 2019 niet kunnen breken. Met Limburgse fouten werd AZ zelf in het zadel geholpen.

AZ
3 - 0
VVV-Venlo
VVV-Venlo

AZ heeft het vizier gericht op het veroveren van een podiumplek. 'Als wij plek drie in het vizier hebben, moeten we daar zeker voor gaan', zei trainer John van den Brom. Gezien de resultaten na de winterstop hebben de Alkmaarders ook recht van spreken. De eerste vijf duels van 2019, waaronder het bekerduel met Vitesse, werden gewonnen zonder dat er een treffer werd geïncasseerd.

Calvin Stengs en Guus Til waren bij de perfecte start van 2019 de blikvangers. Ook tegen VVV-Venlo onderstreepten deze twee jongelingen de Alkmaarse ambities. In de zevende minuut stond de 1-0 al op het scorebord. Ingeleid door een fout van VVV'er Tristan Dekker was het Til die de Alkmaarders op voorsprong zette.

In de 22ste minuut was het de beurt aan Stengs. Opnieuw ging er een Limburgse fout – dit keer moest Danny Post zich achter zijn oren krabben – aan vooraf. Op aangeven van Oussama Idrissi strafte Stengs het met enig fortuin af. Via de knie van Nils Röseler ging de bal in het Venlose doel.

Broedertwist
Ook gezien het spaarzame Limburgse gevaar in de eerste helft was daarmee de wedstrijd, en ook de Seuntjens-broedertwist, al beslecht. Mats Seuntjens was net op tijd hersteld van een hoofdblessure om het met AZ op te nemen tegen het VVV van zijn broer Ralf. Een half uur voor tijd nam nota bene de jongste van de twee broers de laatste hoop van de gasten weg.

De Limburgers hadden na rust iets meer dreiging getoond, maar moesten na de 3-0 van Mats Seuntjens het hoofd definitief buigen. De aanvaller deed wat in de minuut daarvoor door doelman Lars Unnerstall en de paal was voorkomen bij pogingen van Til. In de jacht op meer goals bleek de Duitse goalie een te groot obstakel voor AZ. Aan de andere kant werd wel weer een nul bijschreven. Een tegentreffer bleef de Alkmaarse formatie ondanks onder andere een gevaarlijke vrije trap van Patrick Joosten ook in het zesde duel van 2019 bespaard.

Door de zege heeft AZ de achterstand op nummer drie Feyenoord teruggebracht tot twee punten, al hebben de Rotterdammers nog de wedstrijd tegen FC Groningen tegoed. VVV blijft ondanks het verlies meedoen voor een play-off-ticket.