AZ heeft zich donderdagavond ten koste van Lazio geplaatst voor de kwartfinales van de Conference League. Na de zege in Rome werden de Italianen ook in het AFAS Stadion verslagen.

AZ
2 - 1
Lazio
Lazio

Lazio had iets goed te maken na de 1-2 thuisnederlaag van een week geleden, maar toch besloot trainer Maurizio Sarri om sterkhouders als Pedro en Luis Alberto rust te geven in Alkmaar. Ook zonder dat duo wist Lazio die achterstand na twintig minuten weg te poetsen. Felipe Anderson schoof de bal langs doelman Mathew Ryan in de linkerhoek en bracht beide ploegen weer in evenwicht.

Dat duurde niet lang: zeven minuten na de goal van Lazio sloeg Karlsson al toe. Hij kreeg de bal aan de linkerkant en kwam naar binnen. Met rechts haalde hij van een meter of twintig uit: Lazio-doelman Ivan Provedel had vervolgens geen antwoord op het schitterende zwabberschot van de Zweed, dat in de verre bovenhoek belandde: 1-1.

AZ had zo zijn zaakjes weer prima op orde en was in het slot van de eerste helft zelfs dicht bij een tweede treffer. Ditmaal had Provedel wel een antwoord op een poging van Karlsson in de korte hoek. Tien minuten na rust nam ook Tijjani Reijnders het doel van de gasten onder vuur, maar zijn schot spatte uiteen op de paal.

Sarri reageerde door Pedro en Alberto alsnog te brengen, maar ook zij konden niet voorkomen dat AZ in de 62ste minuut de bevrijdende 2-1 maakte.  Karlsson vond Vangelis Pavlidis op de rand van het zestienmetergebied en de Griek schoof de bal keken in de benedenhoek.

AZ kreeg daarna nog volop kansen op meer. Zo kwam Sven Mijnans net tekort om een goede aanval af te ronden, terwijl Jens Odgaard én Reijnders nog de buitenkant van de paal raakten. Lazio stelde daar maar weinig tegenover en zag het Europese avontuur zo eindigen in Alkmaar. AZ is door het knappe resultaat zeker van een plaatsje bij de laatste acht van de Conference League.