AZ straft hardleers Ajax keihard af en gooit titelstrijd helemaal open

Reacties

AZ is door een zege in Amsterdam naast titelrivaal Ajax gekomen. De Alkmaarders toonden zich eens te meer een ware specialist tegen een ploeg uit de traditionele topdrie en hadden het duel in de Johan Cruijff Arena veel eerder in het slot kunnen gooien. Uiteindelijk kreeg Ajax, dat het hele duel geen antwoord had op het spel van AZ, ruim een kwartier voor tijd de nekslag.

AZ straft hardleers Ajax keihard af en gooit titelstrijd helemaal open
© Pro Shots
Ajax
Ajax
0 - 2
AZ
AZ

Ajax en AZ beleefden allebei een voorbereiding in mineur. De laatste twee Nederlandse troeven werden allebei uitgeschakeld in de Europa League. Ajax won de return van Getafe, maar trok uiteindelijk na een frustrerend tweeluik aan het kortste eind en zette zo de tegenvallende reeks voort. AZ ging donderdag onderuit tegen het Oostenrijkse LASK Linz.

Statistieken
Toch kregen beide ploegen ook een steun in de rug. Bij Ajax keerden Hakim Ziyech en Quincy Promes terug in de basis, terwijl AZ naar Amsterdam was afgereisd met uitstekende statistieken in de toppers van dit seizoen op zak. De formatie van coach Arne Slot had de laatste vier duels met een ploeg uit de topdrie in een zege omgezet.

Ajax-coach Erik ten Hag had vooraf zijn blijdschap uitgesproken over de rentree van Ziyech en Promes en Ajax liet in de eerste minuten de aanvallende intenties direct zien. De Johan Cruijff Arena veerde in de tweede minuut op toen Dusan Tadic kopte na een voorzet van Promes. AZ-goalie Marco Bizot redde subliem, al werd er gevlagd door de assistent.

Twee minuten na die kans reageerde het Ajax-publiek opnieuw, alleen nu in negatieve zin. Jordy Clasie zette druk op Daley Blind, die met een slordige pass de bal inleverde bij Fredrik Midtsjø. Dat alles gebeurde dusdanig dicht bij de goal van Ajax, dat een simpele pass van de Noor voldoende was om Myron Boadu in te schakelen. Hij rondde via de binnenkant van de paal beheerst af: 0-1. Het was voor de pas negentien jaar oude spits zijn veertiende Eredivisie-goal van dit seizoen en al zijn vijfde tegen de traditionele topdrie.

Tactiek
Vervolgens bleek die goal symbool te staan voor de rest van het eerste bedrijf. Ajax had de bal, maar kwam niet tot grote kansen. Ziyech, Nicolás Tagliafico en Lisandro Martínez benutten die kleine mogelijkheden niet tegen het compact spelende en op de uitbraak loerende AZ. Zoals Slot voorspelde lag er dusdanig veel ruimte achter de defensie van Ajax, dat de Alkmaarders daar keer op keer van profiteerden. Bij tijd en wijle zette AZ ook druk om Ajax pijn te doen in de omschakeling; een tactiek die prima uitpakte en waar Ajax maar geen antwoord op had.

Ajax vroeg in de eerste helft om een strafschop, maar kreeg geen gehoor
© Pro Shots
Ajax vroeg in de eerste helft om een strafschop, maar kreeg geen gehoor

Het was daarom aan Ajax-sluitpost Andre Onana te danken dat het bij rust slechts 0-1 stond. Bij een enorme kans van Midtsjø, over de rechterflank van Ajax waar steeds een zee van ruimte lag, redde de Kameroense keeper met het lichaam. Een knal van voormalig Ajacied Dani de Wit ging daarna maar rakelings naast en ook Boadu had de gasten vlak voor rust nog kunnen belonen voor een knappe eerste helft. Op aangeven van Calvin Stengs, na alweer een uitbraak, schoot hij slecht in. Onana bracht weer redding.

De tweede helft was een herhaling van zetten. Ajax meldde zich wel met een geblokt schot van Daley Blind en een knal van Perr Schuurs, maar de eerste échte grote kans van de tweede helft was voor AZ. Wederom moest Onana Ajax redden, dit keer met de voet op een schot van Oussama Idrissi.

Na ruim een uur had zelfs Onana geen antwoord na een prachtig uitgespeelde AZ-aanval. Na een prachtige aanval via Stengs en Jonas Svensson schoot Idrissi vogelvrij en feilloos binnen, tot frustratie van het AZ-kamp zette de VAR evenwel een streep door die goal vanwege een handsbal van Boadu tijdens het voorwerk.

© Pro Shots

Ajax kreeg een kortstondige opkikker van het besluit van arbiter Serdar Gözübüyük de goal af te keuren (zie foto hierboven), maar bleek hardleers. Wederom had Boadu als eindstation van een uitbraak de wedstrijd in het slot kunnen gooien, maar weer faalde hij in de afronding. Het bleef dus nog even spannend. De kortstondige Ajax-opleving, die tot uiting kwam in een flinke kopkans van Tagliafico, werd door de 0-2 in de kiem gesmoord. Teun Koopmeiners buitte de ruimte op de Ajax-helft nog maar eens uit met een lange bal en Idrissi rondde subliem af met een lob: 0-2.

Bij die stand bleef het, waardoor AZ nu de laatste vijf duels met een ploeg uit de topdrie in een zege heeft omgezet. Ajax is nog wel koploper op basis van doelsaldo, maar de Alkmaarders zullen in de titelstrijd ook hoop putten uit de kwakkelvorm waarin Ajax verkeert. Feyenoord en PSV volgen de Amsterdammers op respectievelijk zes en zeven punten. Lang de tijd om te rouwen heeft Ajax overigens niet, woensdag wacht de halve finale van het bekertoernooi. Dan moet in Utrecht een volgende teleurstelling voorkomen zien te worden.

'Ajax heeft meer problemen dan een paar voetballers uit vorm'

De cijfers die VI uitdeelde:

Ajax Nederland

AZ Nederland

AZ Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
3
Feyenoord
25
14
8
3
50-35
+15
50
4
PSV
26
14
7
5
54-28
+26
49
5
Willem II
26
13
5
8
37-34
+3
44
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.