AZ sluit topweek passend af met overwinning op NEC

Reacties

Als vijftiende club in de Eredivisie heeft NEC dit seizoen zijn ongeslagen status verloren. De equipe uit Nijmegen ging zondag met 2-0 ten onder bij AZ, dat ruim een half uur met een man meer speelde.

AZ sluit topweek passend af met overwinning op NEC

Bij AZ, dat zich donderdag plaatste voor de groepsfase van de Europa League en vorige week al won bij FC Utrecht, ontbrak Markus Henriksen. De 24-jarige middenvelder uit Noorwegen vertrok zondag richting Engeland, waar hij zal onderhandelen met Premier League-club Hull City over een transfer nadat de clubs al akkoord zijn. Zijn vervanger Joris van Overeem stond aan de basis van een van de weinige kansen in de eerste helft door Fred Friday te bedienen. De Nigeriaanse spits schoot uit de draai naast.

Vorig seizoen verliep AZ - NEC spectaculair, maar als gevolg van de mist zagen de toeschouwers bijna niets van de 2-4. Nu maakten de ploegen er in de eerste helft een minder attractief duel van in veel betere weersomstandigheden. AZ nam wel het initiatief, maar had grote moeite om het goed georganiseerde NEC uit elkaar te spelen. Vlak voor rust viel dan toch de 1-0. Dabney dos Santos liep zich goed vrij en kopte vervolgens raak uit een voorzet van Van Overeem, al werd de bal nog ongelukkig doorgekopt door NEC-verdediger Wojciech Golla.

Dabney dos Santos brak de ban voor AZ.
Dabney dos Santos brak de ban voor AZ.

AZ werd acht minuten na de hervatting in het zadel geholpen door Julian von Haacke, die zijn tweede gele kaart kreeg voor het vasthouden van Friday. De Alkmaarders gingen hierna nadrukkelijk op jacht naar de 2-0, maar een nieuwe uppercut voor NEC bleef aanvankelijk uit, kansen van Rens van Eijden, uitblinker Friday en Alireza Jahanbakhsh ten spijt. Uitgerekend in de fase waarin NEC zich iets vaker op de helft van AZ liet zien, viel alsnog de tweede treffer van de thuisploeg. Op aangeven van Friday rondde Jahanbakhsh in de 73ste minuut overtuigend af.

Door de zege meldt AZ zich met zeven punten uit vier wedstrijden in de subtop. NEC mag zich met vijf punten een middenmoter noemen. Na de interlandperiode neemt AZ het op zaterdag 10 september in eigen huis op tegen Willem II (aftrap 18.30 uur). Op diezelfde avond, maar dan om 19.45 uur, begint NEC aan de thuiswedstrijd tegen PSV.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.