AZ sluit ongekend crisisweekend af met zoveelste ineenstorting

Reacties

AZ heeft een rampzalig weekend 'in stijl' afgesloten. Anderhalve dag na het plotselinge ontslag van trainer Arne Slot stortten de Alkmaarders voor de zoveelste keer dit seizoen volledig in elkaar. Het knap presterende FC Groningen bezorgde AZ (dat twee keer rood kreeg) de eerste competitienederlaag van het seizoen.

AZ sluit ongekend crisisweekend af met zoveelste ineenstorting
© Pro Shots
AZ
AZ
1 - 2
FC Groningen
FC Groningen

AZ leefde in een absolute crisissfeer toe naar het thuisduel met FC Groningen. Nadat eerder deze week uitlekte dat trainer Slot de belangrijkste kandidaat is om de nieuwe eindverantwoordelijke te worden bij te worden (beide partijen zijn zelfs al dicht bij een akkoord) greep de Alkmaarse directie zaterdagochtend keihard in. Nadat Slot in een gesprek op het trainingscomplex toegaf met de Rotterdammers in gesprek te zijn, zette directeur voetbalzaken Max Huiberts hem per direct op straat.

Kort voor de aftrap tegen de noorderlingen gaf de directeur tekst en uitleg. 'We zijn altijd open en eerlijk naar elkaar. De deur van de directie staat altijd open. Als mensen iets te vertellen hebben, lopen ze bij ons binnen. AZ is hier heel duidelijk over. Niemand is groter dan de club, dat geldt ook voor mij. Deze beslissing is dus echt gevallen omdat een coach die aan het einde van het jaar naar Feyenoord vertrekt niet meer de focus heeft op AZ.'

Vanaf de tribune zag Huiberts even later hoe de AZ-spelers het beladen duel onder leiding van interim-trainer Pascal Jansen (de ex-assistent van Slot maakt het seizoen af) goed begonnen. Uit een corner van Fredrik Midtsjø kopte Bruno Martins Indi de bal richting de doelmond, waar aanvoerder Teun Koopmeiners klaarstond om de bal (eveneens met het hoofd binnen te werken). Dat betekende een persoonlijke primeur voor hem. Het was zijn 24ste doelpunt namens AZ: de eerste maakte hij met rechts, de 22 daarna allemaal met links, dus dit was zijn allereerste kopgoal.

In een weinig verheffende wedstrijd leek er bijzonder weinig aan de hand voor AZ, maar zoals zo vaak dit seizoen betekende dat geen enkele garantie voor een goede afloop. Integendeel. Tien minuten na rust ging Midtsjø namelijk hard door op Remco Balk, een overtreding die hem zijn tweede gele kaart opleverde. Het was voor de Alkmaarders alweer de vierde rode kaart van het seizoen, nadat eerder ook Calvin Stengs (tegen PEC Zwolle), Marco Bizot (tegen Sparta Rotterdam) en Jonas Svensson (tegen VVV-Venlo) rood kregen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het wegsturen van Midtsjø bleek uiteindelijk niet het enige déjà vu te zijn voor AZ. Want zoals eerder al voorsprongen werden weggegeven tegen Fortuna Sittard (van 3-1 naar 3-3), Sparta (van 4-0 naar 4-4), VVV (van 2-0 naar 2-2) én ADO Den Haag (van 2-1 naar 2-2) stortte AZ met tien man wederom in. Nadat de Groningse gelijkmaker al een paar keer was voorkomen, viel-ie in de 69ste minuut alsnog: Ahmed El Messaoudi kopte raak uit een strakke voorzet van Patrick Joosten.

Dat was al een dreun voor AZ, maar het werd een paar minuten later nóg erger. Het was wederom El Messaoudi die scoorde: hij schoot de bal van afstand in de onderhoek, waarmee hij FC Groningen de knappe 1-2 overwinning bezorgde. In de slotfase moest vervolgens ook Martins Indi van het veld, ook híj kreeg zijn tweede gele kaart. Voor FC Groningen (waar in de slotfase Mo El Hankouri eveneens rood kreeg na een optstootje) betekent het een volgend succes: de ploeg van trainer Danny Buijs pakte eerder al een punt tegen Vitesse en won van Ajax, hetgeen goed is voor een voorlopige zesde plaats in de Eredivisie.

AZ Nederland

FC Groningen Nederland

FC Groningen Nederland

'Als AZ een topclub wil zijn gaan ze voor Cocu'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.