AZ schenkt Advocaat ruime zege op ADO Den Haag

Dick Advocaat heeft zijn eerste zege binnen als trainer van AZ. De Alkmaarders wonnen voor eigen publiek vrij eenvoudig met 3-0 van ADO Den Haag. Tegenvaller voor AZ was het uitvallen van de internationals David Mendes da Silva en Stijn Schaars.

Advocaat had basisplaatsen ingeruimd voor Ari en Graziano Pellè. De twee aanvallers kregen een kans door de afwezigheid van de geschorsten Moussa Dembélé en Mounir El Hamdaoui. Ari en Pellè speelden beiden niet onaardig, maar ze vielen toch vooral op door het missen van een aantal opgelegde kansen.

Tegen het makke ADO had AZ echter weinig problemen met scoren. Na tien minuten spelen stond het al 1-0. Jeremain Lens zette de aanval op, Pellè bracht de bal voor het doel en de op de grond zittende Ari legde terug op Rasmus Elm. De Zweedse middenvelder haalde uiteindelijk de trekker over. De 2-0 liet niet lang op zich wachten. Lens tikte de bal in de dertigste minuut door op de mee opgekomen Sébastien Pocognoli. De linksback rondde keurig af (zie foto onder).

ADO liet zich nauwelijks zien. Timothy Derijck kreeg in het begin van de wedstrijd een grote kopkans, maar dat was vrijwel het enige wapenfeit van de bezoekers. Coach Raymond Atteveld werd kort na rust naar de tribune gestuurd. Hij was woest omdat scheidsrechter Reinold Wiedemeijer de tweede helft al was begonnen terwijl ADO slechts met tien op het veld stond. Lex Immers bevond zich nog in de catacomben.

AZ had in het tweede bedrijf moet uitlopen naar een grote zege, maar alleen invaller Maarten Martens trof nog doel. Ari raakte nog de lat met een schot van afstand. AZ komt door de zege op 28 punten en blijft de nummer zeven van de Eredivisie. ADO staat zestiende.