AZ recht de rug: solo Kerkez hoogtepunt in Sittard

AZ weet weer wat winnen is. De Alkmaarders boekten op bezoek bij Fortuna Sittard de eerste Eredivisie-zege in meer dan een maand (0-3). In het zuiden van het land vormde het doelpunt van Milos Kerkez het hoogtepunt van de avond.

Fortuna Sittard
0 - 3
AZ
AZ

Sinds AZ op 11 maart hekkensluiter FC Groningen versloeg, lukte het de ploeg van Pascal Jansen niet meer om een competitiezege bij te schrijven. Tegen FC Twente en Sparta ging AZ onderuit, tegen SC Heerenveen kwam de nummer vier van de Eredivisie niet verder dan een gelijkspel. Daarbij moet worden aangetekend dat AZ tussendoor in de Conference League in eigen huis afrekende met Lazio.

Op bezoek bij Fortuna Sittard, waar de zieke Burak Yilmaz ontbrak, beleefden de bezoekers een prettige avond. Die werd halverwege de eerste helft ingeluid door Jens Odgaard, die de openingstreffer voor zijn rekening nam (0-1). Het doelpunt van Kerkez, vlak voor rust, was er een om van te smullen. De Hongaarse linkervleugelverdediger stoomde op vanaf eigen helft, kreeg een vrije doortocht en schoof de bal met rechts subtiel binnen (0-2).

Met het oog op de return tegen Anderlecht kon AZ na rust gas terugnemen. Dat gaf Jansen tevens de gelegenheid om Odgaard en Sven Mijnans een kwartier voor tijd naar de kant te halen en te sparen voor het thuisduel met met Paars-Wit. In de slotfase tankte Vangelis Pavlidis nog wat zelfvertrouwen door een einde te maken aan zijn doelpuntendroogte van vijf wedstrijden (0-3).

Omdat Fortuna niet bij machte was om AZ pijn te doen, beleefden de Alkmaarders een vlekkeloze generale repetitie voor de komende krachtmeting in Europa. In het AFAS Stadion moet AZ donderdag een 2-0 nederlaag uit het heenduel zien weg te poetsen om zich bij de laatste vier van de Conference League te scharen.