AZ poetst Nederlands blazoen op met overwinning in Israël

Na de Europese nederlagen van Ajax (4-0 tegen Barcelona) en PSV (0-2 tegen Ludogorets) zorgde AZ op bezoek bij Maccabi Haifa voor een Nederlands succes. Door een treffer van Johann Berg Gudmundsson werd het 0-1, waardoor de Alkmaarders voortvarend begonnen in de Europa League.

AZ-trainer Gertjan Verbeek voerde twee wijzigingen door in zijn opstelling ten opzichte van de 3-0 zege op Go Ahead Eagles van afgelopen zondag. Celso Ortiz verving op het middenveld de geschorste Marcus Henriksen, terwijl Johann Berg Gudmundsson voorin de positie van Maarten Martens innam.

Aan de kant van Maccabi stond Samuel Scheimann, ex-speler van Excelsior en FC Den Bosch, in de basis. Hij vervulde een hoofdrol tijdens het eerste gevaarlijke moment van de wedstrijd, na 22 minuten spelen. Maccabi zette centraal op de helft van AZ een snelle aanval op, waarna Scheimann werd vrijgespeeld op de linkerflank. De back zette laag voor, maar zijn slimme balletje was net te scherp voor spits Shimon Abuhatzira.

AZ was in de eerste helft de onderliggende partij, maar wist zich zo nu en dan onder de Israëlische druk uit te voetballen. Kansen creëerden de Alkmaarders echter niet. Maccabi deed aanvallend iets meer van zich spreken, maar echt gevaarlijk werd de thuisploeg evenmin. Hen Ezra was de speler die aan de zijde van Maccabi het meest in het oog sprong, met twee prima schoten uit een lastige positie. AZ-doelman Esteban redde op de eerste poging, terwijl bij de tweede de bal net naast ging.

In het tweede bedrijf bleef het spelbeeld hetzelfde als voor rust. Maccabi had een licht overwicht, maar wist dat niet om te zetten in serieuze doelkansen. AZ bleef vrij eenvoudig overeind en wachtte op een kans om te counteren. Die deed zich na 66 minuten voor. De voor Viktor Elm ingevallen Willie Overtoom kreeg ruimte op twintig meter van het Israëlische doel en haalde hard uit. De bal ging net over het doel van sluitpost Bojan Saranov.

Vier minuten later was het alsnog raak. Na een voorzet van Nick Viergever verzuimde de defensie van Maccabi weg te werken, waarna Gudmundsson vóór zijn verdediger kwam en zijn rechterschoen tegen de bal kreeg. Doelman Saranov ging enorm in de fout en zag de inzet van Gudmundsson tussen zijn benen door in het net verdwijnen.

Direct na de Alkmaarse openingstreffer voerde Maccabi de druk flink op. Rayo schoot vanaf de rand van de zestienmeter tegen de lat en kort daarna kopte Dekel Keina rakelings naast. Tien minuten voor tijd hield Jeffrey Gouweleeuw de voorsprong voor AZ intact door de bal vlak voor de doellijn weg te schieten. Daardoor begint de bekerhouder zijn Europese avontuur, in tegenstelling tot Ajax en PSV, met een overwinning.