AZ loopt in slotkwartier weg bij Vaduz

AZ heeft ook zijn tweede wedstrijd in de Conference League gewonnen. Donderdagavond hadden de Alkmaarders het lang lastig met FC Vaduz, maar doelpunten van Sam Beukema, Yuki Sugawara en Dani de Wit zorgden in het slotkwartier voor bevrijding: 4-1.

AZ
AZ
4 - 1
FC Vaduz
FC Vaduz

Het op vier plekken gewijzigde AZ nam, vanzelfsprekend, het initiatief tegen FC Vaduz, voorlaatste op het tweede niveau in Zwitserland. Echt grote kansen liet de ploeg van Pascal Jansen in het openingskwartier evenwel niet noteren. In de negentiende minuut was het, uit het niets raak. Yusuf Barasi haalde uit vanaf een meter of twintig. Gabriel Isik veranderde de poging van de basisdebutant zodanig van richting dat doelman Benjamin Büchel enkel toe kon kijken: 1-0.

Waren de mannen uit het dwergstaatje van slag? Nou, nee. Amper een minuut later kwam Vaduz gevaarlijk opzetten. De aanval eindigde bij linkerflankman Anthony Goelzer, die met een strakke uithaal in de hoek voor 1-1 zorgde. AZ bleef de ploeg met het meeste balbezit, maar moest een tijd wachten voor het weer gevaarlijk werd. Myron van Brederode plaatste een bal van zo'n achttien meter net naast het Liechtensteinse doel. Een serieuzere kans viel voor Tijjani Reijnders, die na een flitsende aanval vrij voor de doelman stond. Hij kreeg zijn schot echter niet langs de sluitpost.

Barasi kreeg in de tweede helft meteen een aardige kans, maar mikte voorlangs. Een echt grote mogelijkheid viel aan de overkant voor Franklin Sasere, die naast kopte. Na een uur moesten de bezoekers met tien man verder: Büchel was te laat bij een diepe pass richting Jens Odgaard en vloerde de Deen net buiten de zestienmeter. Een rode kaart was zijn deel. Reijnders' vrije trap stuitte op invalkeeper Gion Chande, die opgelucht toekeek hoe Barasi de rebound over kopte.

Tien minuten voor tijd viel de bevrijdende 2-1. Een voorzet van invaller Milos Kerkez werd door Beukema binnengekopt. AZ moest tegen tien tegenstanders zowaar nog wat hachelijke momenten doorstaan, maar in echt groot gevaar kwam de driepunter niet meer. Voor de definitieve beslissing tekende na Beukema andermaal een verdediger: Sugawara had alle tijd en ruimte en schoot kalmpjes raak in de verre hoek. De Wit zorgde in de laatste seconde van de blessuretijd voor de kers op de taart door de 4-1 binnen te koppen.

Op Cyprus verloor Apollon Limassol met 1-3 van Dnipro-1. Zodoende heeft de formatie van Jansen nu al vijf punten voorsprong op Vaduz en Apollon. Laatstgenoemde ploeg is over drie weken te gast in Noord-Holland.