AZ kruipt richting Ajax dankzij defensief zwak Willem II

AZ heeft het gat met Ajax verkleind tot drie punten na een eenvoudige middag in Tilburg. Willem II hield de eerste helft 'open huis' en kwam dat in de tweede helft niet meer te boven. De ploeg blijft daardoor in degradatiezorgen staan.

Voorafgaand maakte AZ-coach John van den Brom zich vooral zorgen over de vervanging van de geschorste Wout Weghorst. Doordat Fred Friday verhuurd is aan Sparta Rotterdam, besloot de oefenmeester om middenvelder Mats Seuntjens in de punt van de aanval te zetten. Bij Willem II kon Erwin van de Looi, die na dit seizoen vertrekt, gewoon beschikken over zijn koningskoppel Fran Sol en Bartholomew Ogbeche.

Met het 0-0 gelijkspel van Ajax in het achterhoofd wist AZ dat het goede zaken kon doen in de top van de Eredivisie. De ploeg begon uitstekend aan het duel en in de zesde minuut had het al de voorsprong te pakken. Alireza Jahanbakhsh gaf een handig steekballetje op de diepgaande Seuntjens en de gelegenheidsspits rondde koelbloedig af.

Het bleek een voorbode van de kansenregen die AZ in de twintig minuten daarna creëerde. Elke bal die de ploeg over rechts de diepte in speelde, leverde een grote kans op. Binnen het kwartier stond het dan ook al 0-2. Oussama Idrissi gaf dit keer de steekbal en nu was het Jahanbakhsh zelf die rustig binnenschoot. Idrissi had even later ook de 0-3 op zijn schoen, maar hij wist de bal vanaf twee meter voor de goal niet tussen de palen te krijgen.

Aan het eind van de eerste helft deed de thuisploeg eindelijk wat terug. Ogbeche knalde eerst een bal rakelings naast het doel van Marco Bizot en in de slotminuut leek de Nigeriaan alsnog de aansluitingstreffer te maken. Zijn kopbal werd van de lijn gehaald. In de herhaling leek de bal de doellijn echter volledig te zijn gepasseerd (zie video).

Ook in de tweede helft bleven de bezoekers veel kansen missen. Eerst schoot Teun Koopmeiners voorlangs en even later werd een schot van Stijn Wuytens met moeite gered door Willem II-doelman Mattijs Branderhorst. Tussendoor werd een goal van AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos terecht afgekeurd vanwege buitenspel.

Na een uur spelen werd Ogbeche door Van de Looi naar de kant gehaald voor Thom Haye en dat kwam hem op veel kritiek te staan van de eigen aanhang. Minutenlang werd er 'Erwin, rot op' vanaf de tribunes gescandeerd. Bij AZ kwam een kwartier voor tijd aankoop Ondrej Mihálik binnen de lijnen voor Idrissi. De wedstrijd bloedde daarna dood. Willem II probeerde nog wel een vuist te maken, maar bleek niet bij machte, terwijl AZ het allemaal wel prima leek te vinden.

Door de overwinning komt AZ twee punten dichter bij Ajax. Willem II ziet concurrent Roda JC, dat eerder vandaag won van Excelsior (2-1), tot op twee punten naderen.