FC Utrecht doet Ajax pijn bij terugkeer Ten Hag

Reacties

Ajax is in de jacht op koploper PSV tegen pijnlijk en duur puntenverlies aangelopen. FC Utrecht hield de belangrijkste concurrent van de Eindhovenaren in de eigen Galgenwaard op 0-0, waardoor PSV nu een voorsprong van zeven punten heeft op de Amsterdammers. De rentree van Ajax-trainer Erik ten Hag in het stadion waar hij tot exact een maand geleden nog de scepter zwaaide, mondde uit in een matig schouwspel.

FC Utrecht doet Ajax pijn bij terugkeer Ten Hag

Voor FC Utrecht en trainer Jean-Paul de Jong betekende het doelpuntloze gelijkspel tegen de rivaal uit Amsterdam een sluitstuk van een week vol fraaie thuisduels. Nadat de Domstedelingen de Eredivisie vorige week hervatten met een 1-1 tegen nummer drie AZ, werd regerend landskampioen Feyenoord midweeks met diezelfde cijfers eveneens op een gelijkspel gehouden. De derde remise op rij was voor De Jong - de assistent nam het stokje in de winter over van de naar Ajax vertrokken Ten Hag - een passend einde van een qua affiches uitdagende debuutweek.

Toch waren de verwachtingen en bespiegelingen vooraf uiteindelijk mooier dan de wedstrijd zelf, zeker voor rust waren de hoogtepunten schaars. Klaas-Jan Huntelaar schoot met links overtuigend raak, nadat hij de bal ontving uit een mislukt schot van Hakim Ziyech, maar de routinier stond daarbij buitenspel en zag zijn treffer worden afgekeurd. Ook schoot Justin Kluivert namens de Amsterdammers hoog over, iets wat FC Utrecht-aanvoerder Willem Janssen eerder ook al had gedaan. Het waren spaarzame momenten van enige opwinding, in een vooral erg rommelige eerste helft.

Vooraf was er een hartelijke begroeting tussen Ajax-trainer Erik ten Hag en zijn voormalig assistent Jean-Paul de Jong, nu hoofdtrainer bij FC Utrecht.
Vooraf was er een hartelijke begroeting tussen Ajax-trainer Erik ten Hag en zijn voormalig assistent Jean-Paul de Jong, nu hoofdtrainer bij FC Utrecht.

Tekenend voor die slordigheid was de 29ste minuut. Eerst joeg linksback Nicolás Tagliafico zijn voorzet bijna over de zijlijn aan de aan de andere kant van het veld, nadat David Neres de bal aan de rechterflank ternauwernood had binnengehouden, miste ook de indraaiende voorzet van Ziyech vervolgens iedere richting. Niet veel later kon de Marokkaans international opstomen en keeper David Jensen testen met een hard schot, maar omdat Huntelaar de weg voor hem had vrijgemaakt door Janssen aan de kant te beuken, werd dat moment afgefloten door Danny Makkelie.

De scheidsrechter had sowieso geen eenvoudige middag. Namens de thuisploeg lieten Zakaria Labyad en Mark van der Maarel zich gelden met forse tackles op respectievelijk Frenkie de Jong en Lasse Schöne, terwijl spits Lukas Görtler na een gemene trap op de enkel van Tagliafico goed weg kwam met geel. Aan de andere kant had Joël Veltman ook geel kunnen krijgen voor een overtreding op Labyad, terwijl Huntelaar zich met het opzij zetten van Janssen ook niet onbetuigd liet.

Na de pauze probeerde Labyad het met een listig schot, waarna Ajax-vleugelspitsen Kluivert en Neres kort na elkaar de bal in kansrijke positie niet helemaal lekker onder controle kregen. Dat was overigens bij meer spelers het geval: het veld van Stadion Galgenwaard lag er - net als woensdag tegen Feyenoord - dramatisch bij. Dat veld was twintig minuten voor tijd geen factor, toen Yassin Ayoub zijn schot op de vuisten van Andre Onana zag belanden.

De keeper uit Kameroen had een kwartiertje voor tijd ook de nodige moeite met een harde poging van Sean Klaiber, aan de overkant kreeg Ajax in de hectische slotfase de laatste mogelijkheden. Jensen tikte een slappe vrije trap van Ziyech naast, uit de daaropvolgende corner kopte Huntelaar hard naast, waarna Strieder een harde knal van Kluivert met het hoofd van de doellijn haalde. In de allerlaatste minuut van de officiële speeltijd had de Deense goalie van FC Utrecht alle mogelijke moeite met een zwabberbal van Schöne, maar door zijn redding in tweede instantie bleef het bij 0-0. Opvallend was dat de inmiddels gewisselde Görtler bij een opstootje in de extra tijd alsnog de rode kaart (hij ontving op de reservebank zijn tweede geel) kreeg.

Door het gelijkspel moet Ajax - waar Ten Hag opmerkelijk genoeg geen enkele wissel doorvoerde - in de laatste veertien wedstrijden een gat van zeven punten goedmaken op PSV, dat zaterdag met 0-2 won bij FC Twente en een dag later dus zag hoe de naaste belager slechts één punt inliep. De Domstedelingen voegen zich door het verdiende punt op de zesde plaats naast Vitesse.

De Ligt: 'Geen man overboord; zeven punten is nog overbrugbaar'
'Ook op dit veld had Ajax véél meer moeten brengen'
{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.