AZ is het even helemaal kwijt en verslikt zich in Excelsior

AZ heeft zondagmiddag in Rotterdam zijn derde nederlaag op rij geleden. De Alkmaarders kwamen een dramatische eerste helft niet meer te boven.

Excelsior
Excelsior
2 - 1
AZ
AZ

Na verliespartijen tegen Apollon Limassol en Feyenoord had AZ iets recht te zetten in Kralingen. Het was echter Excelsior dat veel beter aan de wedstrijd begon. In de zesde minuut was het al raak, toen Siebe Horemans een vrije trap van Marouan Azarkan met het hoofd verlengde naar de verre hoek: 1-0.

Pantelis Hatzidiakos kreeg daarna een kans op de gelijkmaker, maar de scherpte ontbrak bij de Alkmaarders. In de 32ste minuut volgde een nieuwe tik. Lazaros Lamprou bediende Azarkan met een fraaie pass en de kleine dribbelaar wipte de bal met veel gevoel langs Hobie Verhulst: 2-0 (zie video onder).

AZ-trainer Pascal Jansen had vervolgens genoeg gezien: zeven minuten voor rust voerde hij een dubbele wissel door: Yukinari Sugawara en Yusuf Barasi kwamen voor Maxim Dekker en Myron van Brederode. Vroeg in de tweede helft was het ook Sugawara die de aansluitingstreffer maakte, na uitstekend voorbereidend werk van Tijjani Reijnders.

De bezoekers hadden zo bijna een hele helft om een gelijkmaker te forceren. Daar waren ook wel kansen voor. Zo kopte Dani de Wit de bal van dichtbij tegen de paal en deden onder anderen Reijnders, Jens Odgaard en invaller Riechedly Bazoer pogingen om doelman Stijn van Gassel te passeren. De grootste kans was in de extra tijd voor Mayckel Lahdo, maar ook hij wist de Excelsior-doelman niet te kloppen.

Excelsior hield knap stand en boekte zo zijn vierde Eredivisie-zege van het seizoen. De Rotterdammers duiken zo, in ieder geval voor even, het linkerrijtje in. AZ verzuimt door de nederlaag te profiteren van het puntenverlies van Feyenoord en blijft vierde.