AZ houdt Nederlandse eer hoog door goudhaantje De Wit

AZ heeft zijn eerste poulewedstrijd in de Conference League gewonnen. In het Slowaakse Kosice was de formatie van Pascal Jansen in een povere, verregende wedstrijd met 0-1 te sterk voor Dnipro-1. Na ruim een uur spelen schoot Dani de Wit – zoals zo vaak in Europa – de beslissende goal tegen de touwen.

Dnipro-1
Dnipro-1
0 - 1
AZ
AZ

Dnipro en AZ maakten er in een werkelijk drijfnat Kosice – de Oekraïners konden vanzelfsprekend niet thuis spelen - geen hoogstaand begin van. De eerste doelpoging volgde na een kwartier: Milos Kerkez schoot na een afgeslagen corner hoog over het doel van de Oekraïners. Even later was Sam Beukema dicht bij de openingstreffer, zij het in het verkeerde doel. De centrumverdediger had geluk dat zijn wat knullige verwerking van een voorzet tegen de paal belandde. In een kleurloze eerste helft was dat het enige spannende moment voor de aanwezigen: een aardige groep Slowaakse voetballiefhebbers en een handjevol AZ-supporters.

Na rust was AZ even dreigend. Jordy Clasie vond Hakon Evjen, de Noor vond met zijn schot slechts het zijnet. Aan de overkant was Dnipro gevaarlijk, maar spits Oleksiy Gutsulyak kopte in de handen van Hobie Verhulst. Op het uur was het De Wit die de ban brak, even nadat Jens Odgaard al de lat had getroffen. De voorzet kwam van Yuki Sugawara, de aanvallende middenvelder van de Alkmaarders schoot binnen. Een minuut of tien later scoorde Beukema opnieuw bijna, ditmaal in het goede doel. Zijn kopbal uit een hoekschop vloog rakelings naast.

Kon de 'thuisploeg' daar iets tegenover stellen? Niet echt. Het was AZ dat via Tijjani Reijnders in de slotfse nog het dichtst bij de 0-2 kwam, zijn inzet van dichtbij stuitte op doelman Max Walef. Dat was het laatste moment van actie in een wedstrijd die daar sowieso niet van had bolgestaan.

Elders in Poule E speelden FC Vaduz en Apollon Limassol in een eveneens weinig verheffend schouwspel doelpuntloos gelijk. AZ is dus meteen koploper in de groep. Volgende week komt Vaduz naar het AFAS Stadion.