AZ herstelt zich na blunder Vindahl en schakelt FC Twente uit

AZ heeft zich woensdag geplaatst voor de kwartfinale van het toernooi om de TOTO KNVB-beker. De ploeg van trainer Pascal Jansen nam op bezoek bij FC Twente sportieve wraak voor de eerdere nederlaag in de Eredivisie (3-1).

FC Twente
FC Twente
1 - 2
AZ
AZ

Twente en AZ begonnen met een overwinning aan het nieuwe jaar. Twente won met 2-0 van SC Heerenveen, terwijl AZ in Sittard met 1-2 te sterk was voor Fortuna. Dat het een duel was tussen de nummer zes en vijf van de Eredivisie zou je op basis van de eerste helft niet hebben gezegd. AZ was oppermachtig met 75 procent balbezit, maar drukte dat overwicht niet uit in de score. Twente hield vooral tegen en maakte een bijzonder zwakke indruk.

De formatie van trainer Ron Jans kwam nauwelijks van de eigen helft af en creëerde logischerwijs ook geen kansen. AZ deed dat wel, maar minder dan je op basis van de verhoudingen op het veld zou mogen verwachten. De grootste kans werd een doelpunt dat onterecht werd afgekeurd. Yukinari Sugawara gaf een pass op Jesper Karlsson, die scoorde en juichend wegliep. De vlag van de assistent-scheidsrechter was echter omhoog. Hij had buitenspel geconstateerd en omdat er geen VAR is in deze fase van het bekertoernooi bleef de beslissing staan. Onterecht, zo bleek bij het zien van de beelden.

Zo ontsnapte Twente aan een tegengoal. Jans zag dat het anders moest en bracht Daan Rots en Manfred Ugalde in de ploeg voor Virgil Misidjan en Michel Vlap. Mees Hilgers ging als extra wissel naar de kant. De verdediger had hoofdletsel, Julio Pleguezuelo nam zijn plek in. Met drie nieuwelingen in de ploeg kwam Twente al na drie minuten in de tweede helft op voorsprong. Sam Beukema liet de bal rollen voor doelman Peter Vindahl Jensen, die uitkwam en de bal pakte. Althans, zo leek het, want de keeper liet de bal weer los. Invaller Ugalde pikte op en werd neergehaald door de doelman, die zo een strafschop veroorzaakte. Ricky van Wolfswinkel schoot net als zaterdag tegen Heerenveen raak.

Waar Twente in de eerste helft geen enkele doelpoging noteerde, was dat in het eerste kwartier van de tweede helft heel anders. Zo schoot Rots vlak na de 1-0 tegen de paal en knalde Jesse Bosch daarna de bal over het doel. AZ moest even bijkomen van de fase na rust, maar kwam wel op gelijke hoogte. Met wat geluk, want het was Pleguezuelo die na ruim een uur een voorzet van Fredrik Midtsjø in eigen doel werkte.

AZ herstelde zich daarna goed en kreeg weer kansen, via onder anderen Vangelis Pavlidis. De Griekse spits kopte uit een voorzet van Owen Wijndal, maar zag Lars Unnerstall redden. Even later was Unnerstall echter kansloos. Pavlidis werd met een steekpass weggestuurd en stond geen buitenspel. De weg naar het doel van Twente lag open en met een schot in de verre hoek vloog de bal via de paal in het doel. Zo kwam AZ op 1-2, een score die de Alkmaarders vasthielden.