Dolend AZ blijft na vreselijke avond bij Twente voorlaatste staan

AZ is er donderdagavond weer niet in geslaagd om te winnen in de Eredivisie. Tegen FC Twente verliep de beginfase van de eerste helft dramatisch en dat kwam de club uit Alkmaar niet meer te boven. Voor het eerst sinds het seizoen 1986/87 gingen vier van de eerste vijf wedstrijden verloren voor AZ.

FC Twente
FC Twente
3 - 1
AZ
AZ

AZ was na de resultaten tegen PSV (0-3), Randers FC (Conference League, 2-2) en Heracles Almelo (2-3) wel toe aan wat positief nieuws, maar Twente spaarde de Alkmaarders niet. Na 33 seconden was de 1-0 al een feit, Ricky van Wolfswinkel tikte binnen na een lage voorzet van Michel Vlap. AZ sneed zichzelf daarna in de vingers, Timo Leschert ging gigantisch in de fout. Hij verspeelde de bal knullig aan Daan Rots, die na zeventien minuten de 2-0 maakte. Enkele minuten na die goal werd Letschert naar de kant gehaald door trainer Pascal Jansen.

Vlak voor rust was er dan eindelijk een lichtpuntje in het donkere seizoen van AZ. Jesper Karlsson, vorig seizoen smaakmaker, produceerde zijn eerste doelpunt van het seizoen. Vanaf links kwam de Zweed naar binnen, om hard raak te schieten in de linkerhoek. Met vernieuwde moed verscheen AZ aan de aftrap van de tweede helft, waarin de 2-2 ook leek te vallen. Twintig minuten voor tijd scoorde Vangelis Pavlidis, maar zijn goal werd terecht afgekeurd wegens eerder buitenspel van invaller Zakaria Aboukhlal.

Zo bleef Twente op de been tegen een AZ dat meer en meer aandrong. Ook de inbreng van Hakon Evjen, Jelle Duin en Thijs Oosting hielp de uitclub niet verder, waardoor er weer verloren werd in de Eredivisie. Twente maakte het in de slotfase nog extra pijnlijk: Dimitris Limnios maakte zijn eerste doelpunt in de Eredivisie door van net buiten het strafschopgebied de rechterhoek te vinden.

AZ staat na vijf duels op een zwaar teleurstellende zeventiende plek, alleen PEC Zwolle pakte in de openingsfase van het seizoen minder punten dan de nummer drie van vorig seizoen. Twente draait prima mee in de subtop van Nederland en sluit speelronde 6 af als nummer zes van de Eredivisie.