AZ en Ajax wachten gespannen op duidelijkheid over voorronden CL

Reacties

De UEFA overlegt maandag verder over hoe de Europese clubcompetities afgerond moeten worden en praat dan ook alvast over het volgende seizoen. De Europese voetbalbond vreest voor tijdsnood, wat de weg richting de groepsfase van de Champions League een stuk korter zou kunnen maken.

AZ en Ajax wachten gespannen op duidelijkheid over voorronden CL
© Pro Shots

In de huidige plannen van de UEFA moet het huidige seizoen in de Champions League en Europa League in augustus worden afgemaakt. Normaal gesproken worden er in deze maand al voorronde-wedstrijden voor het nieuwe seizoen gespeeld. Volgens The Times heeft de UEFA nu het idee om het jaar 2020/21 in de Europese toernooien pas op 20 oktober te laten beginnen.

Het is nog onduidelijk hoe, en wanneer, de lopende seizoenen in de nationale competities worden afgerond. De Eredivisie en Ligue 1 zijn inmiddels voorbij, maar de Bundesliga gaat aankomend weekend weer van start en ook in Engeland, Spanje en Italië zijn er plannen om nog te gaan voetballen. Voor La Liga wordt 12 juni steeds vaker als herstartdatum genoemd.

De UEFA moet hier allemaal rekening mee houden bij de plannen voor het nieuwe seizoen in de Europese clubtoernooien. Volgens The Times denkt de Europese bond er nu aan om de kwalificatieronden flink te verkorten of, in het slechtste scenario, zelfs helemaal af te schaffen. Dat laatste zou een horrorscenario zijn voor AZ en mogelijk zelfs ook Ajax.

Bij de plannen voor verkorte kwalificatieronden liggen er volgens The Times verschillende draaiboeken op tafel. Er zou worden gedacht aan één duel per kwalificatieronde, in plaats van een uit- en thuiswedstrijd. Deze wedstrijden zouden dan op neutraal terrein afgewerkt kunnen worden. Ook is een play-offronde voor de Champions League, waaraan de kampioenen van de twaalf hoogst genoteerde landen die niet al een club in de groepsfase hebben zitten mogen meedoen, een overweging.

Het is moeilijk te zeggen wat deze plannen voor het Nederlandse voetbal betekenen. In de Eredivisie werd geen kampioen uitgeroepen, al wordt het huidige klassement (met Ajax als koploper en AZ als runner-up) wel doorgegeven aan de UEFA voor het verdelen van de Europese tickets. Welke tickets dit zijn is nog niet precies duidelijk. Ajax plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Champions League, mits de winnaar van dit jaar zich ook via de competitie voor het toernooi kwalificeert. Maar het is dus nog afwachten of, en hoe, het lopende seizoen beëindigd wordt.

Voor de Europa League geldt ongeveer hetzelfde als voor de Champions League. Dit ligt echter lastiger, vanwege het grote aantal deelnemers.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
3
Feyenoord
25
14
8
3
50-35
+15
50
4
PSV
26
14
7
5
54-28
+26
49
5
Willem II
26
13
5
8
37-34
+3
44
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.