AZ dankzij uitblinker Altidore ruim langs Heerenveen

AZ heeft na een ruime uitzege bij SC Heerenveen een grote stap gezet om de nacompetitie te ontlopen. Jozy Altidore was de grote man aan de kant van de Alkmaarders: 4-0.

In de openingsfase deden beide ploegen weinig voor elkaar onder. De thuisclub kreeg een goede kans via Sven Kums, maar de Belgische middenvelder schoot voorlangs. Na een klein half uur kwam AZ op voorsprong via Altidore, die na een goede individuele actie eerst op doelman Kristoffer Nordfeldt stuitte en daarna koppend scoorde.

In de 32ste minuut kreeg Heerenveen opnieuw een tegentreffer te verwerken. Dit keer was het Roy Beerens (ex-Heerenveen), die op aangeven van Johann Berg Gudmundsson kon scoren. Na rust begonnen de Friezen sterk, maar in de 62ste minuut werd de wedstrijd definitief beslist.

Na een geweldige hakbal van Altidore schoot Gudmundsson knap binnen en weer drie minuten later werd de eindstand bepaald op 0-4. Altidore schoot een vrije trap uitstekend binnen en staat daardoor nu op 23 doelpunten in de Eredivisie dit seizoen.

Door de overwinning deed AZ ook uitstekende zaken onderin de Eredivisie. De ploeg van de geschorste trainer Gertjan Verbeek (hij werd vervangen door Martin Haar) heeft nu 36 punten uit 32 wedstrijden, negen meer dan nummer zestien Roda JC Kerkrade. De Limburgers kunnen nog op gelijke hoogte komen met AZ, maar de Alkmaarders lijken zeker gezien hun veel betere doelsaldo nu veilig.

Heerenveen lijkt ondanks de nederlaag een ticket voor de play-offs om Europees voetbal te pakken. FC Groningen kan de zevende plek zaterdag overnemen als het wint bij PSV, maar de voorsprong op Heracles Almelo en NEC Nijmegen bedraagt vijf punten.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.