SC Heerenveen kent sterke reeks op Abe Lenstra-grond

In de aanloop naar de 32ste speelronde in de Eredivisie duikt Voetbal International als vanouds in de statistieken. Vrijdagavond staan SC Heerenveen en AZ tegenover elkaar in het Abe Lenstra Stadion.

SC Heerenveen kent sterke reeks op Abe Lenstra-grond

SC HEERENVEEN - AZ

SC Heerenveen won zijn laatste vier thuiswedstrijden. Drie van die vier overwinningen kwamen tot stand tegen clubs uit de topvijf (FC Twente 2-1, PSV 2-1 en Feyenoord 2-0).

SC Heerenveen kwam in de laatste twaalf wedstrijden telkens minimaal één keer tot scoren.

Nooit eerder was een IJslandse speler zo trefzeker als SC Heerenveen-spits Alfred Finnbogason in een Eredivisie-seizoen. Met 24 doelpunten doet de spits het beter dan zijn landgenoot Pétur Pétursson, die in het seizoen 1979/80 23 keer scoorde voor Feyenoord.

Finnbogason is met zijn 24 goals verantwoordelijk voor precies de helft van de productie van SC Heerenveen. De IJslander scoorde thuis net zo vaak als uit (twaalf om twaalf).

SC Heerenveen maakte de meeste overtredingen dit seizoen, 503. Een gemiddelde van 16,23 per wedstrijd.

AZ pakte elf punten uit de laatste acht uitwedstrijden, alleen Ajax, PSV en Twente pakten in die serie meer punten.

AZ-vormgever Adam Maher maakte vijf van zijn zes doelpunten tot nu toe in een uitwedstrijd.

Jozy Altidore is met zijn 21 goals verantwoordelijk voor 43,75 procent van de productie van AZ.

Als SC Heerenveen wint, dan boekt de club zijn driehonderdste zege in de Eredivisie.

AZ-coach Gertjan Verbeek was tijdens zijn actieve carrière tien seizoenen actief voor tegenstander SC Heerenveen. Hij speelde 254 competitiewedstrijden en scoorde 38 keer voor de Friezen.

Daarnaast was Verbeek zeven seizoenen jeugdtrainer, acht seizoenen assistent en vier jaargangen hoofdcoach bij SC Heerenveen. De vijftigjarige oefenmeester was dus 29 jaar in dienst bij de Friese club. Overigens zal Verbeek vrijdagavond als gevolg van een schorsing niet op de AZ-bank zitten. Zijn plaats zal worden ingenomen door zijn assistenten, vader en zoon Martin en Dennis Haar.

AZ won dit seizoen in de Eredivisie uit even vaak als thuis (vier om vier).

AZ kwam in zijn laatste elf uitwedstrijden telkens tot scoren. De ploeg kreeg echter in zijn laatste negentien uitwedstrijden ook telkens minimaal een treffer tegen.

Vorig seizoen won Heerenveen in het Abe Lenstra Stadion met 5-1 van AZ. <br /><br /> NOOT: Alle stats hebben betrekking op reguliere Eredivisiewedstrijden

Samenstelling: Willem van Beeren, Jasper Steppé en Ramon Min
Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

Bekijk hier al onze video's
  • Meer over

  • AZ