AZ baalt van Arnhemse deksel op de neus: 'Vitesse heeft één ding'

AZ moet ook in de finale van de play-offs om een Europees ticket in de achtervolging. In de halve eindstrijd leidde SC Heerenveen met 3-2, terwijl afgelopen donderdag Vitesse met 2-1 won dankzij een winnende treffer van Loïs Openda. De Alkmaarders baalden flink van die treffer, maar hielden vertrouwen in een goede afloop.

AZ
AZ
6 - 1
Vitesse
Vitesse

Met nog een paar minuten op de klok deed Openda AZ de das om met een laag schot in de linkerhoek. 'In de tweede helft hadden wij de controle en waren we sterker. We oogden fitter en niemand had Vitesse nog een kans gegeven. Maar ja, een wedstrijd duurt negentig minuten', vertelde Jordy Clasie in gesprek met ESPN.

'Er waren twee momenten waarop we niet scherp waren en dan zit de bal erin', vervolgde de middenvelder van AZ. 'Als we vanaf het begin nog zuiverder waren geweest, hadden we meer kansen kunnen krijgen. We groeiden in de wedstrijd en vonden de vrije man. We kwamen niet in de problemen. Maar Vitesse heeft één ding: Openda.'

'Het is nog niet gedaan. Wat er anders moet? Minder tegendoelpunten en zelf meer scoren', zei Clasie met gevoel voor understatement. 'We krijgen best veel goals tegen, dat is een punt om aan te werken. Laten we hopen dat we het beste kunnen bewaren voor de laatste wedstrijd. We hebben vertrouwen en alles is nog mogelijk.'

Jansen
Trainer Pascal Jansen zag dat zijn ploeg onvoldoende antwoord had op Openda. 'Je zag dat hij half met zijn rug naar het doel werd aangespeeld. Dan weet je dat hij zijn rechterbeen probeert te zoeken en moet je korter blijven verdedigen om een schot te voorkomen. Natuurlijk zijn de jongens teleurgesteld. De goal was totaal onnodig en zagen we niet meer aankomen, maar we wisten wel dat Openda in staat is om een wedstrijd zo te beslissen. Het is wat het is.'

Toch hield de oefenmeester vertrouwen in zijn ploeg. 'We hebben vaker in de rust achter gestaan, waaronder tegen Heerenveen in de play-offs. Met de veerkracht zit het in deze groep wel goed.' De statistieken bevestigen dat beeld. Niet alleen in de play-offs tegen Heerenveen, maar ook in de reguliere competitie knokte AZ zich vaak terug van een achterstand. Samen met Feyenoord pakten de Alkmaarders de meeste punten na een achterstand (24).