AZ al beter dan vorig seizoen, PEC weet wel raad met de 'kleintjes'

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Zaterdag ontvangt AZ hekkensluiter Sparta Rotterdam en proberen PEC Zwolle en Vitesse hun positie te verstevigen ten koste van Heracles Almelo en VVV-Venlo. De andere wedstrijd gaat tussen SC Heerenveen en Excelsior.

AZ al beter dan vorig seizoen, PEC weet wel raad met de 'kleintjes'

AZ - SPARTA ROTTERDAM


Aftrap:18.30 uur
Scheidsrechter:Serdar Gözübüyük
Laatste 5 duels AZ:11 punten
Laatste 5 duels Sparta Rotterdam:4 punten

ACTUEEL

Met liefst vijftig punten uit 24 wedstrijden neemt AZ de derde positie in. De Alkmaarders, die vorig seizoen eindigden op 49 punten, staan qua verschillen bijna precies tussen nummer twee Ajax en nummer vier Feyenoord in. Sparta Rotterdam, dat vorige week met 1-1 gelijkspeelde bij FC Twente, draagt de rode lantaarn.

• Alireza Jahanbakhsh was dit Eredivisie-seizoen al bij negentien goals van AZ rechtstreeks betrokken (elf goals en acht assists). In de afgelopen jaargang had de Iraniër een direct aandeel in achttien treffers van de Alkmaarders.

• Sinds de komst van Dick Advocaat maakte Sparta Rotterdam in vijf van de zeven Eredivisie-duels de openingstreffer. De Kasteelheren sleepten echter slechts eenmaal de zege uit het vuur.

Tijdens de vorige speelronde rekende AZ af met NAC Breda.

AZ heeft dit kalenderjaar meer balbezit dan elke andere Eredivisieploeg, gemiddeld liefst 64 procent. Sinds de jaarwisseling kwamen de Alkmaarders tot 43 schoten op doel, waarmee ze voorafgaand aan dit weekeinde alleen in PSV (52 schoten op doel) hun meerdere hoefden te erkennen.

Sparta Rotterdam maakte in 2018 vier doelpunten in het eerste half uur, samen met Ajax, FC Utrecht en Vitesse het hoogste aantal.

• Fred Friday stuit met Sparta Rotterdam op zijn eigenlijke werkgever AZ. De aanvaller fabriceerde zeven van zijn negen Eredivisie-goals in Alkmaar; zijn treffer van vorige week tegen FC Twente was pas zijn eerste goal in een uitwedstrijd in de competitie.

Sparta Rotterdam speelde gelijk in de degradatiekraker tegen FC Twente.

HISTORIE

• Van de vorige dertig Eredivisie-edities tussen AZ en Sparta Rotterdam zetten de Alkmaarders er precies de helft in winst om. Acht keer triomfeerden de bezoekers en zeven keer was een remise het resultaat.

Michiel Kramer pleit voor positiviteit bij Sparta Rotterdam.

• In het seizoen 2008/09 rekende AZ zeer overtuigend af met Sparta Rotterdam. Dankzij onder meer twee goals van Mounir El Hamdaoui triomfeerden de Alkmaarders met liefst 6-0.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen AZ en Sparta Rotterdam:


SeizoenUitslag
2006/073-0
2007/081-0
2008/096-0
2009/102-0
2016/171-1

SC HEERENVEEN - EXCELSIOR


Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Reinold Wiedemeijer
Laatste 5 duels SC Heerenveen:8 punten
Laatste 5 duels Excelsior:5 punten

ACTUEEL

• SC Heerenveen is een klassieke middenmoter met acht zeges, acht gelijke spelen en acht nederlagen in de eerste 24 speelrondes. De Friezen bezitten maar drie punten meer dan Excelsior, dat met 29 punten al bijna zeker is van handhaving.

In de eerste elf thuisduels van dit seizoen maakte SC Heerenveen slechts twaalf doelpunten. Alleen Sparta Rotterdam en Excelsior noteerden tot nu toe minder goals voor eigen publiek.

​• ​​​​​​Excelsior veroverde deze Eredivisie-jaargang al negentien punten buitenshuis, meer dan bijvoorbeeld Feyenoord. De Kralingers hebben daarmee al een clubrecord uit het seizoen 1982/83 geëvenaard.

SC Heerenveen pakte vorige week een punt bij PSV.

SC Heerenveen is inmiddels al vijf Eredivisie-thuiswedstrijden ongeslagen. De laatste keer dat de Friezen een betere serie neerzetten (zes keer zonder verlies in het Abe Lenstra Stadion) was bij de start van het seizoen 2016/17.

Dit Eredivisie-seizoen verstuurde Stijn Schaars reeds 1.499 passes. Alleen Stijn Wuytens (AZ) blijft de SC Heerenveen-routinier voor in dit klassement (1.587 passes).

• Excelsior heeft nog maar één puntje nodig om de grens van dertig punten te bereiken. Sinds de invoering van het systeem van drie punten voor een overwinning - in 1995/96 - kregen de Kralingers dat op het hoogste niveau nooit voor elkaar voor de 28ste speelronde.

Excelsior zette vorige week Vitesse opzij in Gelredome.

HISTORIE

• SC Heerenveen - Excelsior werd in Eredivisie-verband acht keer eerder gespeeld. De bezoekers zegevierden slechts één keer en gingen zeven keer onderuit. Nooit eindigde dit duel onbeslist.

• Inclusief de wedstrijden in Rotterdam won SC Heerenveen 65 procent van de Eredivisie-duels met Excelsior, een hoger winstpercentage dan tegen elke andere huidige Eredivisie-club.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen SC Heerenveen en Excelsior:


SeizoenUitslag
2010/112-3
2011/124-2
2014/152-0
2015/162-1
2016/172-1

HERACLES ALMELO - PEC ZWOLLE


Aftrap:19.45 uur
Scheidsrechter:Bas Nijhuis
Laatste 5 duels Heracles Almelo:5 punten
Laatste 5 duels PEC Zwolle:3 punten

ACTUEEL

Voor Heracles Almelo dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te gaan. De Heraclieden liggen op koers voor handhaving en lijken niet meer in aanmerking te komen voor deelname aan de play-offs om Europees voetbal. PEC Zwolle presteert in 2018 wat minder overtuigend dan in het najaar, maar ving deze speelronde nog altijd aan op een knappe zesde plaats.

• Heracles Almelo kreeg in de eerste 24 speelrondes liefst 450 schoten tegen, verreweg het hoogste aantal. Ajax incasseerde de minste schoten (236 schoten).

• De balans van PEC Zwolle in uitwedstrijden is dit seizoen exact in evenwicht met vier overwinningen, vier gelijke spelen en vier verliesbeurten.

Vorige week verloor Heracles Almelo nipt bij Feyenoord.

• Heracles Almelo veroverde dit Eredivisie-seizoen al 24 punten in thuiswedstrijden. Alleen PSV (34) en Ajax (30) presteerden vooralsnog beter voor eigen publiek.

• De formatie van John van 't Schip probeert zaterdagavond een sterke reeks door te trekken. Tot nu toe liet PEC Zwolle slechts eenmaal punten liggen tegen een club die aan het begin van de wedstrijddag in het rechterrijtje bivakkeerde (acht overwinningen en één gelijkspel).

PEC Zwolle leed in zijn laatste drie uitwedstrijden in de Eredivisie een nederlaag. De laatste keer dat de club uit Overijssel vier uitduels achtereen verloor, was in het voorjaar van 2016.

PEC Zwolle ging voor eigen publiek ten onder tegen Ajax.

HISTORIE

• Slechts vijf keer eerder stond Heracles Almelo - PEC Zwolle op het programma op het hoogste niveau. De thuisploeg trok drie keer aan het langste eind, waar de bezoekers één keer de volle buit veroverden. Eenmaal was een gelijkspel de uitkomst.

• Vorig seizoen eindigde dit duel in een 3-0 zege voor Heracles Almelo. Samuel Armenteros, Vincent Vermeij en Daryl van Mieghem verzorgden de productie.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen Heracles Almelo en PEC Zwolle:


SeizoenUitslag
2012/131-1
2013/141-3
2014/152-0
2015/162-0
2016/173-0

VVV-VENLO - VITESSE


Aftrap:20.45 uur
Scheidsrechter:Siemen Mulder
Laatste 5 duels VVV-Venlo:8 punten
Laatste 5 duels Vitesse:9 punten

ACTUEEL

• VVV-Venlo voerde bij aanvang van deze speelronde het rechterrijtje aan. Als alles de komende weken meezit, kunnen de Limburgers nog meedoen aan de race om een plek in de play-offs voor Europees voetbal. Opponent Vitesse komt dit seizoen wisselvallig voor de dag, maar doet nog goed mee voor een plaats in de subtop.

Tot nu toe boekte VVV-Venlo meer uitzeges dan thuisoverwinningen: vier om drie. Wel troffen de Limburgers voor eigen publiek vaker doel dan buitenshuis: veertien om twaalf keer.

Bryan Linssen staat deze Eredivisie-jaargang op vier assists. In slechts één van zijn laatste zeven jaargangen presteerde hij beter in dit opzicht (2014/15, met acht assists).

• Bij liefst zes van de laatste zeven Eredivisie-goals van VVV-Venlo was Lennart Thy rechtstreeks betrokken. De aanvalsleider verzorgde tweemaal een assist en toonde zich zelf vier keer trefzeker.

Vorige week veroverde VVV-Venlo een punt tegen FC Groningen.

• In het lopende Eredivisie-seizoen kreeg Vitesse 68 procent van zijn tegendoelpunten in de tweede helft. Bij geen enkele andere club ligt dit percentage zó hoog.

VVV-Venlo veroverde dit seizoen al in zeventien Eredivisie-duels tenminste één punt. De laatste keer dat de Limburgers meer wedstrijden niet verloren, was in de jaargang 2009/10 (acht zeges en elf remises).

HISTORIE

• VVV-Venlo en Vitesse houden elkaar precies in evenwicht met vier thuiszeges, één gelijkspel en vier overwinningen voor de bezoekers. Het doelsaldo is licht in Arnhems voordeel: 12-13.

• Vitesse draaide zeer moeizaam in het seizoen 2010/11, maar boekte wel een 1-5 zege bij VVV-Venlo. Marcus Pedersen, verder weinig succesvol in Arnhemse dienst, was die dag twee keer trefzeker.

De laatste vijf Eredivisie-edities tussen VVV-Venlo en Vitesse:


SeizoenUitslag
2007/082-0
2009/102-0
2010/111-5
2011/121-3
2012/133-1

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.