Australië heeft stalen zenuwen en stuurt Olympisch kampioen naar huis

Reacties

Australië heeft zich maandagmiddag geplaatst voor de achtste finales van het WK voor vrouwen. Het gastland stond onder grote druk, maar won de cruciale confrontatie met Olympisch kampioen Canada. Ook Nigeria gaat een ronde verder.

Australië heeft stalen zenuwen en stuurt Olympisch kampioen naar huis
© Pro Shots
Canada
Canada
0 - 4
Australië
Australië

Liefst dertigduizend toeschouwers zaten voorafgaand aan de aftrap nagelbijtend op de tribune. Doordat Australië afgelopen week verloor van Nigeria begon het thuisland als nummer drie van de groep aan de slotwedstrijd van de eerste ronde. Canada had aan een punt genoeg om zich voor de volgende ronde te plaatsen, waardoor de druk volledig op de Aussies lag. Tot overmaat van ramp was sterspeelster Sam Kerr ook nog altijd niet fit genoeg om te starten.

Aangevoerd door het enthousiasme van het publiek greep Australië de vrouwen van Canada echter direct bij de keel. Een wervelende openingsfase werd beloond met een vroege treffer. Hayley Raso werd het goudhaantje. Aanvankelijk werd het doelpunt nog afgekeurd door de gelouterde scheidsrechter Stéphanie Frappart, maar na interventie van de Nederlandse video-arbiter Pol van Boekel bleek Raso géén buitenspel te hebben gestaan. Daardoor kon het Australische publiek op de banken.

Na ruim een half uur leek het duel in een plooi te vallen. Aanvankelijk werd een tweede doelpunt, na opnieuw ingrijpen van Van Boekel, nog afgekeurd. Na een hoekschop maakte Raso er even later echter alsnog 2-0 van. De aanvalster, die op late leeftijd begon met voetballen omdat er te weinig spelers voor het team van haar broertje waren, bracht het stadion in extase.

Het bleek de beslissing. Australië had de gekraakte Olympisch kampioen onder de duim en zocht naar een derde treffer. Die volgde al binnen het uur spelen. Mary Fowler bekroonde uitstekend voorwerk van Caitlin Foord en besliste de wedstrijd definitief. Het toetje was voor Arsenal-speelster Steph Catley, die diep in blessuretijd vanaf elf meter de kers op de taart schoot. Daardoor gaat Australië naar de achtste finales en moet Canada onverwachts naar huis.

Ierland
Ierland
0 - 0
Nigeria
Nigeria

Nigeria
Door het resultaat van Australië wist Nigeria dat het al door was naar de volgende ronde. De Afrikaanse vrouwen maakten de eerste twee duels indruk en moesten afrekenen met Ierland om groepswinst veilig te stellen. Dat lukte niet, want het bleef bij een gelijkspel zonder doelpunten. Daardoor gaat niet Nigeria, maar Australië als groepshoofd naar de achtste finales.

Bekijk hier al onze video's
Meer Vrouwen WK
Meer over Vrouwen WK
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.