Australië heeft met 'de grijze wiebelaar' zijn eigen Tim Krul: 'Ik ben geen held'

Reacties

Andrew Redmayne is na één invalbeurt uitgegroeid tot een nationale volksheld in Australië. De doelman kwam maandag vlak voor de strafschoppenreeks tegen Peru in de ploeg, trok de aandacht met zijn dansjes op de doellijn en keerde de beslissende penalty van Alex Varela. Daardoor gaat niet Peru, maar Australië naar het WK in Qatar. Redmayne kan zijn geluk niet op.

Australië heeft met 'de grijze wiebelaar' zijn eigen Tim Krul: 'Ik ben geen held'
© Screenshot
Australië
Australië
ns
0 - 0
Peru
Peru

Louis van Gaal deed het tijdens het WK in 2014 tegen Costa Rica en maandagavond koos Graham Arnold ervoor in de beslissende play-off-wedstrijd tegen Peru: een keeperswissel vlak voor de penaltyserie. De bondscoach van Australië haalde Mat Ryan kort voor het einde van de verlenging naar de kant en bracht de 33-jarige Redmayne binnen de lijnen. Hij pakte de hoofdrol, door bij een tussenstand van 5-4 de strafschop van Varela tegen te houden.

Het plannetje van Arnold heeft dus gewerkt. 'Andrew is erg goed in het tegenhouden van strafschoppen', legde de bondscoach na afloop uit. 'Met die wissel wilden we verder natuurlijk ook een mentale voorsprong nemen. Het bracht misschien een beetje onzekerheid in de hoofden van de spelers van Peru. Dat is waarom ik deze wissel heb doorgevoerd en ik ben ontzettend blij dat het goed heeft uitgepakt.'

De man van de avond bleef na zijn heldenrol in Doha bescheiden. 'Ik ben geen held', zei Redmayne. 'Ik heb gewoon mijn aandeel gehad in dit succes, net zoals alle andere jongens. We hebben het tijdens de voorbereiding op deze wedstrijd over dit scenario gehad en ik heb op de trainingen aan wat dingen gewerkt, maar uiteindelijk is het toch gewoon een kwestie van gokken en naar rechts of naar links duiken. Het huiswerk is gedaan en ik ben gewoon heel dankbaar voor deze avond.'

Na zijn beslissende redding rende Redmayne niet direct het halve veld over, maar bleef hij met een opengesperde mond staan in het strafschopgebied, waar hij wat om zich heen keek. Deze iconische manier van juichen ging al snel viraal op social media. 'De redding van Redmayne plus de reactie is zo ongelooflijk iconisch. Dit zal nooit vergeten worden in de annalen van de Australische sportgeschiedenis', stelt sportverslaggever Nick D'Urbano.

Wat ook nooit vergeten zal worden, is hoe Redmayne zichzelf presenteerde in de penaltyreeks. De keeper probeerde zijn tegenstanders af te leiden door op de doellijn wild te dansen. Daarmee trok Redmayne de aandacht van onder meer de Australische muziekgroep The Wiggles, 'de wiebelaars'. Redmayne is in de Australische pers al omgedoopt tot 'de Grey Wiggle'.

Het was overigens niet de eerste keer dat Redmayne dansend op de doellijn stond tijdens een penaltyreeks. Hij deed dit ook al eens in 2019, toen hij als keeper van Sydney FC twee strafschoppen van Perth Glory keerde. Reza Ghoochannejhad schoot vervolgens de beslissende penalty voor Sydney FC binnen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.