Aubameyang en Lewandowski: de eenvoud van het scoren

Reacties

Bayern München-spits Robert Lewandowski en Borussia Dortmund-aanvaller Pierre-Emerick Aubameyang zijn in de Bundesliga verwikkeld in een titanenstrijd om de topscorerstitel. VI-redacteur Lentin Goodijk over het duo, dat de doelpunten aaneenrijgt in Duitsland.

Aubameyang en Lewandowski: de eenvoud van het scoren

Eén jaar speelden ze samen, in de aanval bij Dortmund. In het seizoen 2013/14 dwong Lewandowski als absolute vedette de van Saint-Étienne overgekomen Aubameyang naar de zijkant. De Gabonees moest het doen als links- of rechtsbuiten maar kwam evengoed in 32 duels tot dertien Bundesliga-treffers, slechts zeven minder dan de onbetwiste centrumspits.

Sinds het vertrek van Lewandowski naar aartsrivaal Bayern heeft Aubameyang de hoofdrol bij BVB opgeëist. Langzaam maar zeker groeide hij vervolgens uit tot een fenomeen. Met zijn ongelooflijke snelheid en explosiviteit is hij gemaakt voor het Vollgassfussball van Dortmund, maar dat de 27-jarige aanvaller meer is dan een counterspits, toont hij dit seizoen wekelijks aan. Onder Tuchel speelt Dortmund namelijk meer balbezit-georiënteerd en minder vanuit de omschakeling. Slechts vier van de 54 competitietreffers van Die Borussen kwamen voort uit een pure counter, ter vergelijking: bij Bayern waren dat er vijf.

Cijfers Bundesliga
Aubameyang Lewandowski
Minuten 2029 1985
Goals 23 21
Minuten per goal 88 95
Schoten per wedstrijd 3,8 3,9
Assists 1 2
Passes per wedstrijd 17 22

Hoewel Lewandowski naar Bayern vertrok, is de Pool nog steeds een concurrent voor Aubameyang. Niet voor een basisplaats, maar voor de Duitse topscorerstitel en de Europese Gouden Schoen. Het duo ontloopt elkaar namelijk bijzonder weinig. Aubameyang heeft met 23 Bundesliga-treffers twee keer meer gescoord dan zijn Poolse collega, terwijl beiden in de Champions League zeven goals achter hun naam hebben staan. Ter vergelijking: in de seizoenen 2013/14 en 2014/15 waren ze daar nu al Bundesliga-topscorer mee geworden.

Qua scoringsdrift ontlopen ze elkaar nauwelijks, maar er zijn wel degelijk verschillen. Waar Aubameyang zich met name onderscheidt met zijn indrukwekkende snelheid in combinatie met een uniek gevoel voor ruimte, is Lewandowski misschien wel de meeste complete centrumaanvaller ter wereld. De 28-jarige Pool is kopsterk, redelijk snel, technisch begaafd en heeft een uitstekende traptechniek, waardoor hij inmiddels ook de vrije trappen opeist bij Der Rekordmeister. En dat doet hij allemaal met een gratie en stijl die past bij de grootste club van Duitsland.

Of het nu de exceptionele specifieke kwaliteiten van Aubameyang zijn of de ultracompleetheid van Lewandowski, wat de spitsen het meest bijzonder maakt is de eenvoud waarmee ze het net lijken te vinden. Waar andere topschutters als Edinson Cavani en Luis Suárez negentig minuten lang elke vezel in hun lichaam inzetten om te scoren, lijkt het bij Aubameyang en Lewandowski meer vanzelf te gaan.

Klassement Gouden Schoen
Speler Goals Punten
1. Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund) 23 46
2. Lionel Messi (Barcelona) 23 46
3. Andrea Belotti (Torino) 22 44
4. Bas Dost (Sporting Lissabon) 22 44
5. Robert Lewandowski (Bayern München) 21 42

'Robert hoort thuis in de categorie Gerd Müller', duidde Bayern-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge de kwaliteiten van de Poolse spits in niet mis te verstane woorden. Ploeggenoot Franck Ribéry sloot zich daarbij aan: 'Lewandowski is geniaal. Hij verdient de Gouden Bal. Ik heb bij Bayern met een hoop spitsen van wereldklasse samengespeeld, maar ik denk dat Lewandowski de beste van allemaal is.'

Desondanks loopt de Bayern-goalgetter twee treffers achter op zijn Dortmund-collega, die vrijdagavond tegen FC Ingolstadt 04 alweer zijn 23ste Bundesliga-treffer van het seizoen liet aantekenen. Om zijn concurrent te volgen zal Lewandowski zondag (17.30 uur) aan de bak moeten tegen Borussia Mönchengladbach, een tegenstander waarhij in tien duels slechts één keer tegen wist te scoren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.