Atlético-icoon Gil y Gil overlijdt in ziekenhuis

Jesús Gil y Gil is vrijdag 14 mei op 71-jarige leeftijd overleden in het Cemtro ziekenhuis in Madrid. De grootaandeelhouder en voormalig voorzitter van Atlético Madrid werd zondag opgenomen met een bloedprop in zijn hersens en slaagde er niet in te herstellen.

Atlético-icoon Gil y Gil overlijdt in ziekenhuis

Gil y Gil baarde veel opzien in zijn leven. Zowel in het zakenleven, waarin hij vele miljoenen vergaarde in de bouwwereld, als in de politiek, waarin hij het schopte tot burgemeester van Marbella, en in de voetbalwereld, waar hij zijn hart verpandde aan Atlético Madrid.

Gil y Gil maakte bij Atlético naam door vanaf 1987 als voorzitter vaak sneller van coach te wisselen dan van ondergoed. Bij de minste geringste tegenvaller of tegenspraak zette hij zijn trainers op straat. Ook spelers moesten het vaak in duidelijke bewoordingen ontgelden.

Toch bleef Gil vele miljoenen in de club pompen, al was de herkomst van al dat geld lang niet altijd traceerbaar. Gil bracht begin jaren zeventig achttien maanden in de gevangenis door nadat 38 bouwvakkers omkwamen bij een te voorkomen ongeluk bij een van zijn bouwprojecten.

In 2002 werd hij vanwege omkoping, fraude en een lijst aan andere beschuldigingen veroordeeld tot 42 jaar celstraf. Gil ging in beroep waardoor de zaak bleef aanhouden. In 2003 trad hij af als preses van Atlético, om gezondheidsredenen en omdat de aanhang van Atlético dat wilde.

Bekijk hier al onze video's