Atlético wint na drie doelpunten in blessuretijd, Club Brugge begint uitstekend

Atlético Madrid heeft woensdagavond een spectaculaire overwinning geboekt op FC Porto. In de eerste negentig minuten werd niet gescoord, maar in de negen minuten durende blessuretijd gebeurde dat driemaal. Invaller Antoine Griezmann maakte de laatste: 2-1. In dezelfde poule won Club Brugge, met Bjorn Meijer in de basis, van het Bayer Leverkusen van Jeremie Frimpong en Mitchel Bakker: 1-0.

Atlético Madrid
2 - 1
FC Porto
FC Porto

Een gezapige eerste helft in het Wanda Metropolitano bleef verstoken van doelpunten. Beide ploegen speelden weliswaar fel, maar creëerden nauwelijks grote kansen. Een afzwaaier van Otávio was een van de weinige speldenprikjes van Porto. Vlak voor de pauze liep Taremi aan de achterlijn nog gevaarlijk weg bij José María Giménez, zonder de bal bij de vrijstaande Evanilson te krijgen.

Atlético werd eigenlijk alleen dreigend via een schot vanuit de tweede lijn van Koke. Die inzet werd gekeerd door keeper Diogo Costa, maar vijf minuten na de pauze was een dergelijk schot van Koke wel doeltreffend. Het doelpunt werd echter afgekeurd, want in de aanloop stond Rodrigo de Paul buitenspel. In de tweede helft was Porto het meest nadrukkelijk op zoek naar het openingsdoelpunt. Tot tweemaal toe waagde Stephen Eustaquio een venijnige uithaal: eenmaal bracht Oblak redding, de tweede keer schoot hij voorlangs. Een vrije schietkans van João Mário leverde dankzij een alerte Oblak geen doelpunt op.

Het duel werd in de slotfase ontsierd door een trieste aftocht van Otávio, die de knie van Mario Hermoso in de ribbenkast kreeg en het veld per brancard moest verlaten. Een ander opvallend moment deed zich negen minuten voor tijd voor toen Taremi zijn tweede gele kaart kreeg voor een schwalbe, waardoor Porto de wedstrijd met tien man afmaakte. De arbitrage telde negen minuten aan blessuretijd bij. Het werden er uiteindelijk elf en daarin ontvouwde zich een waar spektakel.

Atlético kwam allereerst op voorsprong via een van richting veranderd schot van Mario Hermoso. Porto gaf zich echter niet gewonnen en kreeg na een opzichtige handsbal van diezelfde Hermoso een penalty. Mateus Uribe vond de rechterhoek en zag dat Oblak net niet volledig bij de bal kwam: 1-1. Het laatste woord was aan Griezmann, die in de elfde minuut van de blessuretijd van dichtbij raak kopte. Griezmann was in minuut 61 ingevallen; eerder werd al duidelijk dat de aankoopoptie op de Barcelona-huurling automatisch wordt geactiveerd, als hij meer dan de helft van de wedstrijden speelt. Als hij dertig minuten of meer speelt, telt een wedstrijd mee in die rekensom.

Club Brugge
Club Brugge
1 - 0
Bayer Leverkusen

Vier minuten voor de rust kwam Club op voorsprong. Na een indraaiende corner van Andreas Skov Olsen kwam Abakar Sylla voor Charles Aránguiz en kopte hij met succes op doel; keeper Lukás Hradecky klemde de bal weliswaar, maar viel ermee in zijn eigen doel. Het doelpunt viel uit een van de weinige kansen voor de thuisploeg. De grootste kans van de eerste helft voor Leverkusen was na 26 minuten, toen een inzet van Moussa Diaby via Simon Mignolet tegen de paal belandde.

In de tweede helft leek Leverkusen langszij te komen. Zeventien minuten voor tijd werd een indraaiende voorzet van Callum Hudson-Odoi wellicht nog getoucheerd door Patrik Schick, waarna de bal in de verre hoek belandde. Er was echter sprake van buitenspel, waardoor het doelpunt tot groot genoegen van het Jan Breydelstadion werd afgekeurd. In de slotfase trok Club de zwaarbevochten overwinning over de streep.