Athletic is verrassend Eibar de baas in Baskische derby

Eibar is dit seizoen de best presterende club uit Baskenland in de Primera División, maar in een onderling duel bleek Athletic de Bilbao een maatje te groot: 5-2.

In San Mamés voerden Aritz Aduriz (Athletic) en Borja Bastón (Eibar) hun doelpuntenproductie verder op. Bastón had zowel voor als na rust slechts vijf minuten nodig om tot scoren te komen en hij staat nu op veertien competitietreffers.

Aduriz maakte ook twee goals en voert zijn totaal op naar dertien. Het eerste doelpunt van de 34-jarige spits was er één om in te lijsten. Met een perfect uitgevoerde halve omhaal maakte hij in de twaalfde minuut de openingstreffer van Bastón ongedaan. De beheerste volley waarmee Aduriz in de 52ste minuut de 4-2 maakte, was ook bijzonder fraai.

Behalve aan Aduriz dankte Athletic de zege op Eibar ook aan standaardsituaties. Beñat leidde voor rust met een corner de 2-1 van Sabin Merino in en was met een vrije trap aangever bij de treffer van Aymeric Laporte. Een eigen doelpunt van Mauro Javier dos Santos bepaalde tien minuten voor tijd de eindstand op 5-2. Ondanks de ruime nederlaag blijft Eibar het goed doen. De Basken staan zesde met twee punten voorsprong op nummer acht Athletic.